Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2011

ΑΥΡΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΔΟΣΗ, ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Τρίτη ευκαιρία αύριο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο να πείσει τους ομολόγους του στο Eurogroup να ξεμπλοκάρουν την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ, περίπου δύο εβδομάδες πριν να υποδεχθεί τους επικεφαλής της τρόικας για τις διαπραγματεύσεις ως προς τα μέτρα του δεύτερου Μνημονίου.
Παρ' ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έλαβαν την απόφαση εκταμίευσης στις 21 Οκτωβρίου, τα γεγονότα που ακολούθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρξαν αμείλικτα, καθώς οι εταίροι μας έκριναν ότι εκείνο που προείχε ήταν η δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα στηρίζεται από περισσότερα κόμματα. Αύριο, ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να πείσει τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη ότι η μεταβατική κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στο νέο Μνημόνιο και στη νέα δανειακή σύμβαση.



Τα βήματα που έχουν ήδη γίνει, πέραν των επιστολών που απαιτήθηκαν από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι: η κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού και το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή εν κρυπτώ (δημοσίευμα «Ε» την περασμένη Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου) στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και προβλέπει μέτρα 13,74 δισ. ευρώ την τριετία 2013 -2015.


Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, «τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα: είναι 1% του ΑΕΠ περίπου»...


Το Μεσοπρόθεσμο, όμως, που κατατέθηκε στη Βουλή εντοπίζει δημοσιονομικό κενό 1.767 εκατ. το 2013, 4.954 εκατ. το 2014 και 7.028 εκατ. το 2015. Αν στα 13.749 εκατ. ευρώ της τριετίας 2013-2015 συνυπολογιστούν και τα μέτρα 11.983 εκατ. (5.931 εκατ. το 2011 και 6.052 εκατ. το 2012) της πρώτης διετίας με το πλεόνασμα των 3.489 εκατ. που προβλέπει για το 2012 το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο, τότε το συνολικό πακέτο μέτρων στην πενταετία 2011 -2015 ανέρχεται σε 29.221 εκατ. ευρώ.


Το αυριανό Eurogroup (σ.σ. θα εξετάσει και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), το οποίο όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θα εγκρίνει την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ, λύνοντας τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, που στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με «παύση πληρωμών», θα το διαδεχθεί μια ακόμα σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα από τις 12 Δεκεμβρίου για το νέο Μνημόνιο, που απορρέει από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.


Η βάση των διαπραγματεύσεων αυτών θα είναι η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για την ελληνική οικονομία, καθώς εντοπίστηκε πλήθος αστοχιών τόσο ως προς την απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων όσο και ως προς την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών.


Το βάρος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα πέσει στις δαπάνες «από μια καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης» και στην «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Την πολιτική αυτή εξυπηρετεί και η δημοσιοποίηση, σήμερα ή αύριο, της λίστας με τα ονόματα 6.500 φυσικών προσώπων που έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας. Ενώ ετοιμάζεται και η έτερη ενδιαφέρουσα λίστα με τα ονόματα όσων έχουν καταθέσεις στην Ελβετία χωρίς αυτές να δικαιολογούνται από το εισόδημα ή την περιουσία τους.


Μεταξύ αυτών που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο όπως είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο Money Show στη Θεσσαλονίκη: «Θα υπάρξει κατά τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης αυτής, γιατί ευτυχώς υπάρχει ευρεία σύμπτωση απόψεων επί της αρχής, επί των βασικών αρχών, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.».


Το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα και η ψήφιση από τη Βουλή του νέου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση 115 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, καθώς -όπως είπε ο υπουργός- θα συμπεριλαμβάνει και άλλα 35 δισ. ευρώ, την προσωρινή εγγύηση ρευστότητας (που θα αποσυρθεί) των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του PSI. Τα αρχικά 80 δισ. αφορούν 40 δισ. επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 30 δισ. για το PSI και 20 δισ. για οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους (ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ), επιστροφές ΦΠΑ, χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Για την ενίσχυση της αγοράς διερευνούν και μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν χρέη έναντι των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: