Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2011

10,5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΣΕ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ , ΑΛΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!!! ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΦΓΑΝΩΝ


Με ποινές πέντε και πεντέμισι ετών αντίστοιχα καταδίκασε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δύο αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για βασανισμό Αφγανών προσφύγων στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, πριν από επτά χρόνια.
Ηυπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Δεκέμβριο του 2004: Μια ομάδα αστυνομικών, όπως καταδείχθηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, είχε μπει σε διαμερίσματα της πολυκατοικίας επί της οδού Πιπίνου, όπου διέμεναν οικογένειες Αφγανών προσφύγων, με σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες για κάποιον συμπατριώτη τους. Αντ' αυτού κακοποίησαν αρκετούς ενοίκους, ενώ δύο τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο υπόγειο γκαράζ του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια, μεταξύ άλλων και σε φάλαγγα. Αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις θυμάτων αλλά και το παραπεμπτικό βούλευμα. Αλλά οι καταγγελίες, που δεν έφτασαν στο δικαστήριο, ήταν πολύ περισσότερες, σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ της «Ε».



Από τη συγκεκριμένη ομάδα αστυνομικών παραπέμφθηκαν μόνον δύο. Ο ένας ήταν ειδικός φρουρός που αποχώρησε από το Σώμα μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του. Κατά το βούλευμα, οι δύο αστυνομικοί παραπέμφθηκαν για «κακουργηματική και διακεκριμένη μορφή βασανιστηρίων» και επιπλέον για «απρόκλητες σωματικές βλάβες» σε βάρος άλλων 11 προσφύγων, εκ των οποίων περισσότεροι ήταν ανήλικοι.


Μετά το περιστατικό, τα θύματα απευθύνθηκαν σε οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με την προστασία δικαιωμάτων των προσφύγων. Μίλησαν για επιδρομή αστυνομικών, καταγγέλλοντας ότι έπεσαν θύματα ακραίας αστυνομικής βίας. Οι οργανώσεις κατέγραψαν τις καταγγελίες για βασανιστήρια, όπως και την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, τα οποία διαπιστώθηκαν από εξειδικευμένο προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων.


«Η υπόθεση απέκτησε ιδιαίτερη σημασία» λέει η συνήγορος των προσφύγων Ελένη Σπαθάνα, επισημαίνοντας ότι «είναι σπάνιες οι περιπτώσεις παραπομπής αστυνομικών οργάνων με τη διάταξη του ποινικού κώδικα, που τιμωρεί ως κακούργημα τα βασανιστήρια».


Πάντως κατά τη διάρκεια των επτά συνεδριάσεων, που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η δίκη, κατέθεσαν πέντε από τους 13 Αφγανούς, που διαπιστώθηκε ότι είχαν κακοποιηθεί στην πολυκατοικία και το Α.Τ. γιατί οι υπόλοιποι βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ζήτησαν προστασία.


Τελικώς το δικαστήριο ακολουθώντας την πρόταση της εισαγγελέως καταδίκασε τους δύο κατηγορουμένους με την πλημμεληματική διάταξη (κι όχι την κακουργηματική) για τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών κακώσεων και βλαβών, που συνιστούν προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας, επιβάλλοντας στον πρώτο ποινή πέντε ετών και στο δεύτερο πέντε ετών και πέντε μηνών. Επίσης επέβαλε στους κατηγορουμένους την ποινή στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων τους για μία πενταετία. Οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους χορηγήθηκε αναστολή λόγω της έφεσης που άσκησαν, εφόσον το δικαστήριο είχε ήδη μετατρέψει την ποινή σε πλημμέλημα. Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
20-12-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΖΟΥΖΕΙ ΤΖΟΥΖΕΙ...........

Ανώνυμος είπε...

Στη ΨΕΙΡΟΥ ρε τα μπαστάρδια!

Στη ΨΕΙΡΟΥ!

οι πιο ΑΧΡΗΣΤΟΙ της γενιας μας γμ το σπιτι τους και οι μοναδικοι ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ...

τοσες χιλιαδες επιστημονες στο εξωτερικο κι εμεις δινουμε διχιλιαρο καθε μηνα στον καθε ΚΟΠΡΙΤΗ για να βγαζει τα κομπλεξ του - μετα αναρωτιομαστε γιατι παμε κατα διαολου σαν Κρατος...

στο διαολο, τομαρια