Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2011

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ


Φόβους ότι η κυβέρνηση, λόγω των ακροδεξιών συνεταίρων της, μπορεί να υπαναχωρήσει από τις αρχικές εξαγγελίες της για την αποσυμφόρηση των φυλακών εκφράζει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
Οι ανησυχίες της πηγάζουν από το γεγονός ότι η συζήτηση, ενώπιον της επιτροπής της Βουλής, της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία περιλαμβάνει ευεργετικά μέτρα για την αποφυλάκιση 1.500 κυρίως ελαφροποινιτών, μετατίθεται χρονικά λόγω των σοβαρών διαφωνιών που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης Παπαδήμου.



«Ας μην ξεχνάμε ότι στο κυβερνητικό σχήμα, που προέκυψε χωρίς τη λαϊκή εντολή, συμμετέχουν και ακροδεξιοί υπουργοί με τις γνωστές θέσεις για το σωφρονιστικό σύστημα. Μάλιστα, η ακροδεξιά συμμορία της Χρυσής Αυγής σε παρέμβασή της εγκαλεί τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΛΑΟΣ για τη στάση τους στην τροπολογία. Πριν αλέκτορα... το υπουργείο μαζεύτηκε στη γωνιά του υπαναχωρώντας. "Θα το επαναφέρουμε", λένε ανεπισήμως. Το ζήτημα είναι ότι, πλέον, ουδείς τους έχει εμπιστοσύνη», αναφέρει η Πρωτοβουλία και διερωτάται:


«Θα το επαναφέρουν, όπως το σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά, που πάει από μήνα σε μήνα; Θα το επαναφέρουν, όπως το ελλιπές, έστω, σχέδιο νόμου για το σωφρονιστικό κώδικα, που την ύπαρξή του την έχουν ξεχάσει και οι ίδιοι; Θα το επαναφέρουν, όπως το σχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα, που και αυτό σε κάποια συρτάρια θα βρίσκεται; Θα το επαναφέρουν, όπως το 1/5 για τις άδειες, που έρχεται από μέρα σε μέρα και έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμα δεν έχει έρθει στη Βουλή; Θα το επαναφέρουν, όπως την ένταξη του νοσοκομείου των φυλακών στο ΕΣΥ, αλλά αυτό παραμένει φυλακή και στην καλύτερη περίπτωση συνοικιακό κέντρο πρώτης βοήθειας;».


Προβλέπει ότι «αν τελικά κατατεθεί η τροπολογία, θα κατατεθεί προσαρμοσμένη στα βέτο των ακροδεξιών συνεταίρων τους» και προειδοποιεί «ότι μέσα στις φυλακές δεν υπάρχουν τσουβάλια. Υπάρχουν άνθρωποι. Δεν υπάρχουν αριθμοί. Υπάρχουν ανάγκες. Και να ξέρουν ότι η υπομονή των ανθρώπων εξαντλείται...».


Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για μεμονωμένες και επιμέρους αντιδράσεις, κυρίως αστυνομικών παραγόντων, που δεν πρόκειται να εμποδίσουν την ψήφιση των μέτρων.
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
20-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: