Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2011

Ν. ΑΜΕΡΙΚΗ: ‘ΌΧΙ’ ΣΕ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΦΟΛΚΛΑΝΤΣ


Ένα εμπορικό μπλοκ από χώρες της Ν. Aμερικής συμφώνησε να κλείσει τα λιμάνια του σε όσα πλοία φέρουν τη σημαία των νησιών Φόλκλαντς.
Το μπλοκ το οποίο λέγεται Mercosur και περιλαμβάνει τις Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη, αποφάσισε σχετικά στη συνάντηση κορυφής του Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης. Αλλά ο Ουρουγουανός πρόεδρος, Jose Mujica, επίσης δήλωσε πως η χώρα του δεν θα επιβάλλει ποτέ έναν ναυτικό αποκλεισμό της Βρετανικής εξωχώριας περιφέρειας στην οποία υπάγονται τα νησιά Φόλκλαντς.



Η Βρετανία ζήτησε από την Ουρουγουάη, η οποία πρότεινε την κίνηση, να δώσει εξηγήσεις. Η απόφαση του Mercosur είναι η τελευταία μίας σειράς λατινοαμερικάνικων περιφερειακών οργάνων που σχεδιάστηκαν για να επιδείξουν αλληλεγγύη στην Αργεντινή που χρόνια τώρα ζητά την εδαφική κυριαρχία των νήσων Φόλκλαντς που αποκαλεί Μαλβίνες.


Η Βρετανία τα έχει στην κατοχή της από τη δεκαετία του 1830 και τονίζει πως το μέλλον τους δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Οι δύο χώρες πολέμησαν μεταξύ τους για τα νησιά αυτά το 1982. Η σημαία των νησιών Φόλκλαντς κυματίζει σε 25 σκάφη, κυρίως αλιευτικά.


Ο Mujica δήλωσε: "Δεν έχουμε τίποτα σε βάρος της Βρετανίας. Όμως έχουμε πολλά υπέρ της Αργεντινής."


Η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner, η οποία ανέλαβε την προεδρία του εμπορικού συνασπισμού από Mujica, ευχαρίστησε τους συναδέλφους προέδρους των άλλων χωρών για την υποστήριξη τους λέγοντας πως ότι είναι καλό για τις Μαλβίνες και την Αργεντινή, είναι το ίδιο καλό για την άμυνα και των άλλων χωρών του μπλοκ.


«Οι Μαλβίνες δεν είναι ζήτημα της Αργεντινής, είναι παγκόσμιο ζήτημα, αφού στις Μαλβίνες μας παίρνουν τους πετρελαϊκούς και αλιευτικούς μας πόρους. Και όταν υπάρχει ανάγκη πόρων, αυτοί που έχουν τη δύναμη θα τους αναζητήσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε μπορούν» πρόσθεσε.


Σημειώνεται πως οι βρετανικές εταιρείες ερευνούν για πετρέλαιο στα νερά γύρω από τα Φόλκλαντς, τα οποία απέχουν 400 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αργεντινής.enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: