Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2011

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΧΥΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζουν τα «ανώνυμα» τσίπουρα, που διακινούνται στην αγορά και σερβίρονται «χύμα» στον καταναλωτή, οι παραγωγοί εμφιαλωμένων.
Μιλούν για αγνώστου προελεύσεως και μάλιστα ανεξέλεγκτες εισαγωγές αποσταγμάτων από τις βαλκανικές χώρες.



Η συνάντηση της νεοσυσταθείσης Ενωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΑΝΑΠΑΠΕ) πραγματοποιήθηκε χθες στην Αίγλη Ζαππείου με θέμα «Οίνο-πνεύματα 2011» και ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα. Γι' αυτά τα αποστάγματα (αμπελοοινικής προέλευσης) μίλησαν τσιπουροπαραγωγοί, θίγοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος: το 90% του τζίρου που διακινείται στο εμπόριο είναι σε μορφή χύμα, στο οποίο, όπως είπαν, δεν γίνεται κανένας έλεγχος.


«Σεβόμενοι την παράδοση, θέλουμε να παράγεται τσίπουρο από κάθε αμπελοκτήμονα (μέχρι 100 λίτρα), αλλά δεν είναι δυνατόν να το εμπορεύεται καθώς υπάρχουν λόγοι δημόσιας υγείας, αθέμιτου ανταγωνισμού και απώλειας κρατικών εσόδων», επισημαίνει ο Κ. Τσιλιλής, λέγοντας ότι «τα χρήματα που χάνονται από τη φορολογία δεν πάνε στις τσέπες των μικρών αμπελοκτημόνων αλλά στους μεσάζοντες εμπόρους, οι οποίοι αγοράζουν το χύμα τσίπουρο προς 1,5 ευρώ το λίτρο».


Τα εμφιαλωμένα τσίπουρα χαρακτηρίζονται «υψηλής ποιότητας» και έχουν βρει απήχηση στους καταναλωτές. «Στη χώρα μας όμως διακινούνται επικίνδυνα τσίπουρα, ενώ υπάρχουν σοβαροί παραγωγοί που επενδύουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Πειρατές παράγουν ή εμπορεύονται προϊόντα τα οποία βλάπτουν τη δημόσια υγεία» θα πει ο παραγωγός Ντ. Στεργίδης.


Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιον, η κατανάλωση χύμα τσίπουρου ανεβαίνει καθημερινά. Είναι φθηνότερο, διότι δεν πληρώνεται φόρος κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών όπως στα εμφιαλωμένα και μείωση των εισοδημάτων, οδηγεί τους καταναλωτές να προτιμούν το χύμα.


Οι παραγωγοί μίλησαν για τεράστιες ποσότητες (αξίας τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ μόνο σε φόρο οινοπνεύματος) που διακινούνται στην ελληνική αγορά και ανέφεραν ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του ΣΔΟΕ (στοιχεία 2009), η φοροδιαφυγή από το αδήλωτο οινόπνευμα που διακινήθηκε αφορά 6.000.000 λίτρα.


Είπαν ότι το χύμα τσίπουρο που παράγεται από χωρική οινοποίηση αποτελεί και το μέσο «ξεπλύματος λαθραίου οινοπνεύματος που συχνά προέρχεται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία». Διότι δεν είναι ασφαλές ένα προϊόν που δεν παράγεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Και πολλά χύμα τσίπουρα προέρχονται από ποικιλίες σταφυλιών που δεν είναι οινοποιήσιμες, επισήμαναν, προσθέτοντας ότι «κι ένα τμήμα από σταφίδες κατάλληλες για ζωοτροφή, με μαγιά μπίρας, μπορεί να παράξει τσίπουρο χύμα».




Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV 
12-12-2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να υπενθυμίσετε όμως και το εξής:
Υπήρξε προσπάθεια να μπεί μια νόρμα για την παραγωγή τσίπουρου που θα έβαζε λουκέτο στους μικρούς "ανώνυμους" παραγωγούς. Και τώρα ο φόβος της κακής ποιότητας από τα Βαλκάνια. Ελεος! Μα πως γίνεται να μας παρουσιάζεται μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που ζούμε ως αληθινή?
Ψάξτε και λίγο πριν δημοσιεύσετε την κάθε παπαριά των δημοσιογράφων που πέρνουν τα δωράκια των βιομηχανιών παραγωγής και εμπορίας οινοπνευματωδών. Αιντε!

Ανώνυμος είπε...

Νταβατζιλικι...
Ας απαγορευτεί να μαγειρεύουμε
και στα σπίτια μας μήπως και μας
πουλήσουν και το φαγητό μας.

Ανώνυμος είπε...

Ας δοθει η δυνατοτητα μεσω του εσπα σε οποιον διημερο θελει να γινει "βιομηχανος", να αποδιδει στο κρατος τους τεραστιους φορους αλκοολης και να σταματησουν επιτελους οι μαυρες τρυπες σε προυπολογισμους κλπ.Nα σταματησει αυτο το καραγκιοζιλικι που μονο στην Ελλαδα υπαρχει.Δεν ειναι δυνατον να υπαρχει απο τη μια ενα προϊον που εχει τη διπλασια τιμη λογω φορου,σε σχεση με το αλλο.Ειτε θα υπαρχει φορος στο προϊον, ειτε οχι.ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠ'ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ!!!