Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2011

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ: «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ»


Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η χτεσινή -διπλή- παραίτηση του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπονή και του αναπληρωτή του Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι άφησαν αιχμές για «πολυποίκιλα» οργανωμένα συμφέροντα. Την ίδια ώρα την έκπληξή τους εξέφρασαν με κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, στην χτεσινή επιστολή παραίτησής τους, οι δύο εισαγγελείς αναφέρονται σε τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών η οποία ορίζει ότι τη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα θα καταλαμβάνει στο εξής από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πράγμα που οι δύο νομικοί θεωρούν επιχείρηση «απαλλαγής από τα καθήκοντά τους».



Συγκεκριμένα, οι δύο πρώην Οικονομικοί Εισαγγελείς θεωρούν ότι η επίμαχη τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης επιχειρεί να τους ξηλώσει.  «Ο εισαγγελικός λειτουργός που έχει οριστεί, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 17 Α του ν. 2523/1997 όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3943/2011, ως Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς και ο αναπληρωτής του, παραμένουν στις θέσεις τους αυτές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος στον οποίο παραδίδουν και ενημερώνουν αυτόν για τις τρέχουσες υποθέσεις και μετά ταύτα επανέρχονται αυτοδικαίως στις οργανικές τους θέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η παράγραφος 5 του μοναδικού άρθρου της τροπολογίας, με την οποία όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση, "θεραπεύεται" το σφάλμα της αρχικής διάταξης, η οποία έδινε αρμοδιότητες σε όλη την Επικράτεια στους Αντιεισαγγελείς Εφετών Αθηνών, παραβιάζοντας τις βασικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς πλέον ρόλο Οικονομικού Εισαγγελέα θα αναλάβει Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.


Επί της ουσίας, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης θεωρούν ότι η παραπάνω διάταξη, με την οποία πολύ απλά... πάνε σπίτι τους, αποτελεί πολιτική παρέμβαση στις υποθέσεις που χειρίζονται...


Ειδικότερα, οι κ. Πεπονής και Μουζακίτης γράφουν ότι:


«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της ελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχθήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας».


Όπως επισημαίνουν στη συνέχεια, «δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία, με γνώμονα πάντα τη νομιμότητα ,ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».


Το σημαντικότερο σημείο της κοινής επιστολής παραίτησης είναι όμως εκεί όπου αναφέρονται στην τροπολογία. Όπω γράφουν: «Ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάσταση μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας». Είναι προφανές ότι οι δύο εισαγγελείς θεωρούν τη συγκεκριμένη τροπολογία συγκαλυμένη επιχείρηση για την απαλλαγή από τα καθήκοντά τους, γι'αυτό καταλήγουν στο εξής:


«Δεν δεχόμαστε να είμαστε Εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ δε μάλλον δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική 'κολυμβήθρα του Σιλωάμ' για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».http://www.iefimerida.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
29-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: