Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2012

ΈΝΤΑΣΗ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ


«Θύελλα» έχει ξεσηκώσει το κάλεσμα του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κινήματος «Αυτοδιάθεση» του Κοσόβου για τον αποκλεισμό των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία το Σαββατοκύριακο προκειμένου να εμποδιστεί η ροή σερβικών προϊόντων. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι κατηγορεί το κόμμα του Άλμπιν Κούρτι ότι προσπαθεί να σφετεριστεί με τη βία την εξουσία και προειδοποιεί ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό. 



Η Αλβανία -όπου αναζήτησαν την Παρασκευή στήριξη ηγετικά στελέχη της «Αυτοδιάθεσης»- καταδικάζει τα σχέδια του κινήματος, μιλώντας για εξτρεμιστική πρωτοβουλία που θα είναι επιβλαβής για τις προσπάθειες «οικοδόμησης ενός δημοκρατικού κράτους και μίας πολυεθνικής κοινωνίας στο Κόσοβο».


Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι κατηγορεί τον Άλμπιν Κούρτι και το κίνημα «Αυτοδιάθεση» -που εκπροσωπείται με 14 βουλευτές στο Κοινοβούλιο των 120 εδρών- ότι επιχειρεί να σφετεριστεί την εξουσία με τη βία, και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν στο Κόσοβο οι αιματηρές ταραχές του 2011 στα Τίρανα.


«Εμείς σεβόμαστε πλήρως το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσόβου. Σήμερα, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στοχεύει να πάρει στα χέρια του την εξουσία. Οι θεσμοί αυτοί είναι προϊόν της βούλησης των πολιτών» υπογράμμισε ο Θάτσι.


Ο ίδιος διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να επαναληφθούν στο Κοσσυφοπέδιο οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν το 2011 στα Τίρανα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφάλειας και σε διαδηλωτές, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα.


Σημείωσε πως κατ' αυτό τον τρόπο θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου, και τόνισε πως τα μέλη και οι αρχηγοί της «Αυτοδιάθεσης» πολύ γρήγορα θα «βυθιστούν», αλλά όπως είπε, «δεν θα επιτρέψουμε μαζί τους να βυθιστεί και το Κόσοβο».


Την αντίθεσή της στον αποκλεισμό των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία εξέφρασε και η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γαχγιάγκα, καλώντας τους κατοίκους να μην εμποδίσουν την ελεύθερη ροή ανθρώπων και προϊόντων.


Η ίδια τόνισε ότι «στόχος του Κοσόβου ως κράτους και δημοκρατικής κοινωνίας με όραμα την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές είναι η συνεργασία και η ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλους και να γίνει παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και ευρύτερα».


Ηγετικά στελέχη του κινήματος «Αυτοδιάθεση» μετέβησαν την Παρασκευή στην Αλβανία σε αναζήτηση στήριξης στο κάλεσμα για το κλείσιμο των συνόρων, προσκρούοντας ωστόσο στην καταδίκη των Τιράνων.


Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του την πρωτοβουλία «εξτρεμιστική» και επιζήμια για τις προσπάθειες «οικοδόμησης ενός δημοκρατικού κράτους και μίας πολυεθνικής κοινωνίας στο Κόσοβο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press
ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: