Κυριακή, Ιανουαρίου 01, 2012

ΡΑΒΔΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΟ ΙΡΑΝ


Το Ιράν ισχυρίζεται ότι επιστήμονές του κατάφεραν να κατασκευάσουν ράβδους πυρηνικού καυσίμου· μία δυνατότητα που πολλοί ειδικοί στη Δύση αμφισβητούσαν ότι διέθετε η Τεχεράνη.
Οι ράβδοι καυσίμου περιέχουν σφαιρίδια εμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία αποτελούν το καύσιμο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. 



Οι ράβδοι κατασκευάζονται σχετικά ευκολότερα από τα σφαιρίδια, αλλά δεν είναι γνωστό εάν οι Ιρανοί επιστήμονες έχουν καταφέρει να υπερβούν τα τεχνικά εμπόδια και σε αυτόν τον τομέα.


Το Ιράν ανακοίνωσε, πάντως, ότι η ράβδος τοποθετήθηκε ήδη στον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης. 


Η ανακοίνωση σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα του Ιράν στο να αποκτήσει αυτάρκεια σε ολόκληρο τον κύκλο, από την εξόρυξη ουρανίου έως την τελική παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.


Η Τεχεράνη υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η απαγόρευση εισαγωγής ράβδων πυρηνικού καυσίμου, που έχει επιβληθεί με τις κυρώσεις του ΟΗΕ, εξαναγκάζει τη χώρα να στραφεί στην αυτόνομη παραγωγή τους. 


Η Δύση θεωρεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικών όπλων. Η ίδια η χώρα υποστηρίζει ότι στόχος της είναι μόνο η παραγωγή ενέργειας και ραδιοϊσοτόπων για ιατρική χρήση. 


Η ανακοίνωση της παραγωγής ράβδου πυρηνικού καυσίμου ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά τη δέσμευση της Τεχεράνης για ένα νέο γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα.


Ο προηγούμενος γύρος συνομιλιών με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο και κατέληξε σε αποτυχία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
ΠΡΕΖΑ TV
1-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: