Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2012

ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ «ΧΑΟΣ» ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΥ ΤΗΣ LIBERATION ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΤΟΥ ΓΚΥ ΛΙΜΟΝ


Με τίτλο «Χάος», εμπνευσμένο από το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Libération, o Γκυ Λιμόν παρουσιάζει στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή τις εγκαταστάσεις του που μετατρέπουν πληροφορίες από στατιστικές σε εικόνα. Μέσα από τις μικρές ανθρώπινες φιγούρες του, ο καλλιτέχνης επιχειρεί έναν σχολιασμό της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.



Ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσα από τα «απόλυτα οργανωμένα» έργα του να καταπολεμήσει την έννοια του χάους. 


Mεταμορφώνει πληροφορίες από στατιστικές, γραφήματα κ.α. σε εικόνα, προσφέροντας εναλλακτικές προοπτικές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και την κοινωνία. 


Δομικό υλικό των έργων του είναι τα μικρά πλαστικά φιγουρίνια που δεν ξεπερνούν τα δύο εκατοστά, τα οποία στη συνέχεια κολλάει κατευθείαν πάνω στον τοίχο ή σε άλλες επιφάνειες όπως
κεραμικά, βέργες αλουμινίου, πετονιά κλπ. 


Πλησιάζοντας κανείς, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για μικρές ανθρώπινες φιγούρες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά σε διαφορετικές στάσεις και με διαφορετικές ιδιότητες. 


Χρησιμοποιώντας τις μικρογραφίες αυτές για πάνω από 25 χρόνια στη δουλειά του, ο Γκυ Λιμόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σύγχρονες παγκόσμιες κοινωνίες διοικούνται με τη χρήση γραφημάτων, αριθμών, βαθμολογιών και πως η τρέχουσα «κρίση» επιβεβαιώνει ότι το ενδιαφέρον τους δεν εστιάζεται στο άτομο και στην ευημερία του, αλλά στη μάζα των ατόμων που λειτουργούν σαν πρώτη ύλη.


«Για μένα αυτές οι μικρογραφίες είναι απευθείας εμπνευσμένες από την αρχαία ελληνική τέχνη. Τα αρχαία ελληνικά γλυπτά χάνουν το χρώμα τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ εγώ, από την πλευρά μου, βάφω τις φιγούρες με λευκό χρώμα. Οι Έλληνες γλύπτες μεγέθυναν την ανθρώπινη μορφή σε σημείο που να ξεπερνά την φυσική κλίμακα, ενώ -αντιθέτως- στη δουλειά μου οι φιγούρες συρρικνώνονται σε σημείο αφανισμού» λέει ο καλλιτέχνης. 


«Στο σύνολο των μικρογραφιών, η διαφορετικότητα μεταξύ τους επιβεβαιώνει την διάθεση του ατόμου να αντισταθεί με σκοπό να ξεφύγει από τη μάζα» προσθέτει.


O Λιμόν γεννήθηκε το 1958 στη Γαλλία. 'Έχει εκθέσει σε σημαντικές γκαλερί στη Γαλλία, την Eυρώπη, την Aμερική και την Ιαπωνία. Zει και εργάζεται στο Παρίσι.


Η έκθεση διαρκεί έως τις 28 Απριλίου και φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή (Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο). Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο, 12:00-18:00.
Πηγή in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
24-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: