Τρίτη, Μαρτίου 27, 2012

ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ


Ηγέτες από πολλές χώρες ζήτησαν, στη διάρκεια Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Σεούλ, πιο στενή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί η απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου της τελικής διακήρυξης της Συνόδου, οι 53 χώρες που συμμετέχουν σε αυτή θα απευθύνουν έκκληση για «ενισχυμένη διεθνή συνεργασία» κατά του κινδύνου της πυρηνικής τρομοκρατίας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια από τις «μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια».



Στη διάρκεια της Συνόδου, συζητούνται μέτρα για την καταπολέμηση της απειλής της πυρηνικής τρομοκρατίας, ανάμεσά τους την προστασία των πυρηνικών υλικών και εγκαταστάσεων, καθώς και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πυρηνικών υλικών.


«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απειλή παραμένει» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. 


Τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι άνθρωποι» που απειλούν να συγκεντρώσουν και να χρησιμοποιήσουν «τα επικίνδυνα αυτά» πυρηνικά υλικά, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.


«Δεν θα χρειάζονταν πολλά, μόνο μια χούφτα ή λίγο παραπάνω από αυτά τα υλικά για να σκοτώσει κανείς εκατοντάδες χιλιάδες αθώους πολίτες. Αυτό δεν αποτελεί μια υπερβολή, είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Πρόσθεσε ότι η δράση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Ο Μπ.Ομπάμα τόνισε ότι η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τα μέτρα που θα αποφασισθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 53 χώρες.


Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Λι Μιούνγκ-μπακ δήλωσε ότι η πυρηνική τρομοκρατία παραμένει μια «σημαντική απειλή».


Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο, κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν να συνεργαστούν για το θέμα.


Η Σύνοδος Κορυφής επικεντρώθηκε στην απόφαση της Βορείου Κορέας να εκτοξεύσει έναν πύραυλο μέσα στον Απρίλιο. Η Πιονγκγιάνγκ δηλώνει ότι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς θα μεταφέρει έναν δορυφόρο.


Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οποιαδήποτε εκτόξευση θα αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ και θα συνιστά πυραυλική δοκιμή.


«Δεν πρέπει να στερηθούμε τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας»


Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να στερηθούμε τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας», τονίζοντας ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να αποδειχτεί περισσότερο επικίνδυνη «από κάθε άλλο τεχνολογικό δυστύχημα».


«Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σοβαρότερες ζημιές από κάθε άλλο τεχνολογικό δυστύχημα και η μείωση των ενεργειακών πηγών, μας αναγκάζουν να συνεχίσουμε τις έρευνες στον πυρηνικό τομέα» υπογράμμισε ο Φρ.Φιγιόν, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής.


«Όμως, η έρευνα αυτή θα πρέπει να ελέγχεται με αξιόπιστο τρόπο από την διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε. 


Στην ομιλία του, ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τα πυρηνικά είναι και θα παραμείνουν ένα εργαλείο προόδου διεθνούς εμβέλειας».


Ωστόσο, ο Φρ.Φιγιόν παραδέχθηκε ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει απειλές πυρηνικής τρομοκρατίας, τρομοκρατίας με ραδιενεργά όπλα, τη στάση του Ιράν και της Βορείου Κορέας που αποτελεί μια πραγματική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.


Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Τρίτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: