Παρασκευή, Απριλίου 20, 2012

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ


Ένα μουσείο που τα εκθέματα του περιλαμβάνουν αντικείμενα, πίνακες αλλά και φωτογραφίες που υπενθυμίζουν σε όλους το ρατσισμό που βίωσαν οι Αφροαμερικανοί, άνοιξε τις πόρτες του στο Μίσιγκάν των Ηνωμένων Πολιτειών. 



Το Μουσείο ρατσιστικών αναμνηστικών (Jim Crow -Museum of Racist Memorabilia) φιλοξενεί πληθώρα αντικειμένων και φωτογραφιών που απεικονίζουν τους Αφροαμερικανούς πολίτες ως βίαιους, ως ανθρώπους χαμηλής νοημοσύνης και ως τεμπέληδες. Γι αυτό το λόγο, αρκετοί είναι οι επισκέπτες που θεωρούν ότι το εν λόγω μουσείο, αποτελεί προσβολή προς τους Αφροαμερικανούς.  Παρόλο αυτά ο ιδρυτής του μουσείου, κ. Ντέιβιντ  Πίλγκριμ, ο οποίος και ίδιος κατάγεται από την Αφρική με δήλωση του σε βρετανική εφημερίδα, εξηγεί πως ο σκοπός του μουσείου δεν είναι να προάγει τον ρατσισμό αλλά να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, και να βάλεις του αμερικανούς και όχι μόνο πολίτες σε σκέψη. 
Ωστόσο όπως αναφέρει η κυρία Νάνσυ Μέτλαχ φοιτήτρια, που βρέθηκε στο μουσείο « υπάρχουν κάποια τμήματα της έκθεσης που σε κάνουν πραγματικά να ανατριχιάζεις. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα άνθρωπος μπόρεσε και έκανε όλα αυτά σε έναν άλλο άνθρωπο». 
Μαριελίνα Μελά-ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: