Στο … στόχαστρο των εταίρων της στο κλαμπ των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής μπαίνει για μία ακόμη φορά η Γερμανία, λόγω φυσικά των επιλογών της ως προς τις «μεθόδους» αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Μέθοδοι που συνίστανται στην σκληρή λιτότητα και στην επιμονή προς μια αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή, πλην όμως αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος ατελέσφορες, κάτι που διαφαίνεται και από την δοκιμασία που περνάνε Ισπανία και Ιταλία.
Ακριβώς αυτή την αδυναμία εξεύρεσης λύσης βάσει της «γερμανικής συνταγής» στηλιτεύουν οι υπουργοί Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών, που συνεδριάζουν σήμερα. Και στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Bloomberg, οι υπουργοί των G20 ασκούν έντονες πιέσεις προς την Ευρώπη, δηλαδή κυρίως τη Γερμανία, ώστε «να πράξει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου, αναφέρεται ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και πως οι πιέσεις έχουν ενταθεί τελευταία».
Όπως μάλιστα αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ το Bloomberg, κύροι εκφραστές των … πιέσεων προς την Ευρώπη είναι οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας.
Πέρανα αυτών όμως στη σύνοδο των G20 αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες … «επιπλοκές». Ήτοι η Βραζιλία που εξ’ ονόματος όλων των αναδυόμενων οικονομιών και δη των ισχυρότερων εξ’ αυτών, των αποκαλούμενων και BRICS, ζητά ανταλλάγματα για να αυξήσει τη χρηματοδότησή της προς το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Guido Mantega, τόνισε πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεισφέρουν στην αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου, δηλαδή του επονομαζόμενου και «τείχους προστασίας από την κρίση», στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά όχι προτού συμφωνηθεί μια μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ.
Παναγιώτης Γκρουμούτης-ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου