Πέμπτη, Μαΐου 24, 2012

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΡ


«Στον αέρα» βρίσκονται πρόστιμα και κυρώσεις που είχαν επιβάλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και άλλες Ανεξάρτητες Αρχές μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι, λόγω κακής συγκρότησής τους.
Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το πρόβλημα νομιμότητας και ο κίνδυνος ακύρωσης προκύπτει στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες είχε παραταθεί για σημαντικό διάστημα (πάνω από 15 μήνες) η θητεία των παλαιών μελών που είχε λήξει και η πολιτεία δεν προχώρησε έγκαιρα είτε στην ανανέωση της θητείας τους είτε στην αντικατάστασή τους με ορισμό νέων μελών.
Ηδη από πέρυσι το ΣτΕ (1098/11) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η παράταση πέραν των 15 μηνών, καθώς έκρινε ότι υπερβαίνει τα όρια του εύλογου χρόνου μέσα στον οποίο πρέπει να κάνει τις σχετικές επιλογές και αντικαταστάσεις η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Απόφαση
Τώρα το ΣτΕ με χθεσινή απόφαση-μπούσουλα για πολλές εκκρεμείς υποθέσεις (1926/12) δείχνει ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και δεν λύθηκε τουλάχιστον για τις παλαιότερες κυρώσεις ούτε με τον νόμο 3979/16-6-11, ο οποίος εκδόθηκε στην προσπάθεια να διασώσει το κύρος των αποφάσεων των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς το δικαστήριο επισημαίνει αντισυνταγματικότητες και στο νεότερο νομοθέτημα. Αυτό σημαίνει ότι οι κυρώσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2011 είναι βέβαιο ότι μπορούν να ακυρωθούν, όπου υπήρξαν παρατεταμένες θητείες παλαιοτέρων μελών (πάνω από 15 μήνες από τη λήξη τους), ενώ σύντομα θα κριθεί και η συνταγματικότητα της εφαρμογής της νέας ρύθμισης για το μέλλον. Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΣτΕ ακύρωσε πρόστιμο 20.000 ευρώ που επιβλήθηκε στο EXTRA Channel 3 για παραβάσεις της τηλεοπτικής νομοθεσίας τον Οκτώβριο του 2007, λόγω κακής συγκρότησης του ΕΣΡ. Κατά το ΣτΕ, δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στη σύνθεση του ΕΣΡ τρία μέλη του (Ι. Λασκαρίδης, Ε. Δεμίρη, Γ. Παπακώστας).
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
24-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: