Σάββατο, Μαΐου 19, 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ : ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Μαζικά οι εργατοτεχνίτες του ναυπηγείου Σπανόπουλου συμμετείχαν χτες στην 24ωρη απεργία, που κήρυξαν τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, απαιτώντας την υπογραφή για την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2012. Οι εργάτες απεργώντας μαζικά έδωσαν και την κατάλληλη απάντηση στην καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε προχτές το βράδυ από το μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, όπου χαρακτηρίζει την απεργία τους καταχρηστική (οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε χαρακτηριστεί παράνομη), ύστερα από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο επιχειρηματίας αξιώνοντας η απεργία να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική.

Ο αγώνας που από το Γενάρη ξεκίνησαν οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα για την υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης (με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Ζώνης να έχει υπογράψει τη Σύμβαση) έχει μεταφερθεί εδώ και τρεις μέρες στο ναυπηγείο Σπανόπουλου. Ο εργοδότης από τις 30 του Απρίλη, ανάγκασε εργατοτεχνίτες, με τον εκβιασμό της απόλυσης, ενώ αρκετοί -σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις -δε γνώριζαν ότι υπέγραφαν να συστήσουν Ενωση Προσώπων, με βάση τους εκτρωματικούς αντεργατικούς νόμους όπως ο 4046/2012 και να επιβάλει επιχειρησιακή σύμβαση που κατέβασε τα μεροκάματα από τα περίπου 100 ευρώ μεικτά που προβλέπει η Τοπική Σύμβαση της Ζώνης στα 35 ευρώ μεικτά και αυξάνοντας το ωράριο από 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο, σε 8ωρο.
Στη σύσταση της Ενωσης Προσώπων στηρίχθηκε και το δικαστήριο κατά τη προχτεσινή δίκη και χαρακτήρισε την απεργία των εργατών στο ναυπηγείο ως καταχρηστική, παρά το γεγονός ότι επί τόπου κατατέθηκε από τους εργάτες δήλωση με τις υπογραφές τους ότι «αποχωρούμε από την συσταθείσα Ενωση Προσώπων και ως εκ τούτου δεν αποτελούμε πλέον μέλη της. Αναγνωρίζουμε ως νόμιμο συνδικαλιστικό φορέα εκπροσώπησής μας το κλαδικό μας Συνδικάτο, του οποίου ποτέ δεν πάψαμε να είμαστε μέλη και στο οποίο απευθυνθήκαμε να διεκδικήσει την υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ». Τη χτεσινή απεργία κάλυψε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6857686&publDate=19/5/2012
ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: