Κυριακή, Ιουνίου 03, 2012

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΊΑ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

H αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία και την απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οδηγεί τον Μπαράκ Ομπάμα σε πιο προσωπικούς και ταυτόχρονα πιο πιεστικούς, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, χειρισμούς. Αυτή ήταν και η ερμηνεία που δόθηκε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπ. Οικονομικών, υπεύθυνης για θέματα διεθνών σχέσεων, Λαέλ Μπρέναρντ, σε 4 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα.
Στόχος του ταξιδιού της, σύμφωνα με μία περιεκτικότατη ανακοίνωση του υπουργείου, ήταν να συναντηθεί η Αμερικανίδα αξιωματούχος με «υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη κάθε χώρας, με τα οποία θα συζητούσε τα σχέδιά τους για την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη».
Μεγάλη σημασία

Πρόκειται, όπως επισήμανε η εφημερίδα «Wall Street Journal», για την πιο άμεση, προσωπική αποστολή αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ευρώπη έπειτα από αυτήν του υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία υπογραμμίζει «τη μεγάλη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους για την αμερικανική οικονομία και την κυβέρνηση Ομπάμα, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου». Μάλιστα, η εφημερίδα υπενθύμισε πως ο «Ομπάμα βρέθηκε στον Λευκό Οίκο εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης και τώρα θέλει να αποφύγει να βρεθεί εκτός εξαιτίας μιας άλλης». Η ευρωπαϊκή επίσκεψη της Μπρέναρντ, η οποία συνοδευόταν από τον Κρίστοφερ Σμαρτ, υφυπουργό Οικονομικών για την Ευρώπη και την Ευρασία, καλύφθηκε εκτενώς από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία και την ερμήνευσαν ως κλιμάκωση της πίεσης Ομπάμα στην Ευρώπη ώστε να βρεθεί μια λύση στην κρίση χρέους.
Για την Ελλάδα η αναπληρώτρια υπουργός θέλησε να σχηματίσει «ιδία άποψη», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Μετέφερε, σύμφωνα με δηλώσεις της, τη στήριξη των ΗΠΑ και του Ομπάμα στον ελληνικό λαό, «ο οποίος υφίσταται βαριές θυσίες προκειμένου να επιτύχει μια βιώσιμη δημοσιονομική θέση». Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε τυχαία στην Μπρέναρντ τον ρόλο του «ελεγκτή» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ρόλο που την κάνει να πηγαινοέρχεται σχεδόν από την Ουάσιγκτον στην Ευρώπη.
Εκτός του ότι είναι στενή συνεργάτις του από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας του, είναι και η οικογενειακή φίλη του. Μάλιστα οι κόρες του Ομπάμα πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με τις κόρες της Μπρέναρντ.
Επίσης, η υπουργός -η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ που έχει φτάσει τόσο ψηλά στο υπουργείο Οικονομικών- φέρει πολλές ακαδημαϊκές και πολιτικές περγαμηνές. Γεννήθηκε το 1962 και έζησε μεγάλο μέρος των παιδικών χρόνων της στην Πολωνία και την Ανατολική Γερμανία, όπου υπηρέτησε ο πατέρας της ως διπλωμάτης. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Wesleyan του Κονέκτικατ, απ' όπου αποφοίτησε με άριστα, και στη συνέχεια πήρε διδακτορικό στα Οικονομικά από το Χάρβαρντ. Δούλεψε ως βοηθός καθηγητή Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο MIT, όπου κι έγραψε σημαντικές μελέτες σχετικά με το εμπόριο και την εργασία. Στη συνέχεια εργάστηκε για την εταιρεία McKinsey & Company ως επενδυτικός σύμβουλος και αργότερα για την κυβέρνηση Κλίντον.
«Πλούσια» προϋπηρεσία
Διετέλεσε αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Οικονομίας, όπως και αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Από τη θέση αυτή συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού οργανισμού, υπεύθυνου για ζητήματα παγκόσμιας οικονομίας με έμφαση στην Κίνα. Από το 2001 έως το 2006 ήταν ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον, ενώ από το 2006 έως το 2010 υπήρξε διευθύντριά του. Είναι παντρεμένη με τον Κερτ Κάμπελ, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τον οποίο γνώρισε όταν σπούδαζε στο Χάρβαρντ. Παντρεύτηκαν το 1998 κι έχουν τρεις κόρες. Εκτός από τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Ομπάμα, διευθύνουν από κοινού μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το σπίτι τους, μία βίλα 100 χρόνων στη Νότια Ουάσιγκτον, την οποία αγόρασαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2008.
Η ιδιωτική τους επιχείρηση πάει πολύ καλά, αφού μόνο από έναν πελάτη, που ασχολείται με όπλα, κέρδισαν 1 εκατ. δολάρια.
Μπελάδες με την εφορία
Εκτός από το σπίτι στην Ουάσιγκτον, η υπουργός έχει κι ένα ακίνητο στη Βόρεια Βιρτζίνια, το οποίο και της προκάλεσε μπελάδες με την Εφορία.
Συγκεκριμένα, όταν ανέλαβε την υπουργική θέση το 2010, η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της Γερουσίας διαπίστωσε πως καθυστέρησε σημαντικά να πληρώσει φόρους κατοχής του συγκεκριμένου ακινήτου για τις χρονιές 2005-06 και 2007 και πως το έκανε μόνο αφότου δέχτηκε πολλές σχετικές... οχλήσεις από την Εφορία.
Επίσης, η επιτροπή αμφισβήτησε το ποσό επιστροφής που πήρε δηλώνοντας ως έδρα της επιχείρησής της το σπίτι της. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί η Μπρέναρντ να μειωθεί το σχετικό ποσό, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω έλεγχος.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: