Παρασκευή, Ιουνίου 08, 2012

«ΑΧΕΠΑ» - ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ


Αιτία είναι η έλλειψη υλικών, η οποία οδηγεί σε αδυναμία αντιμετώπισης ακόμη και των επειγόντων περιστατικών, γεγονός που δεν επιτρέπει στο συγκεκριμένο τμήμα να συμμετέχει ούτε στις εφημερίες του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε μοσχεύματα, και σε περίπτωση που έρθει -για παράδειγμα- ασθενής με αιμορραγία, οι γιατροί του τμήματος δεν θα μπορούν να τον χειρουργήσουν. Ήδη ο διοικητής του «ΑΧΕΠΑ» Γιώργος Βέργουλας απέστειλε σχετικό έγγραφο στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, ενημερώνοντας για την εξέλιξη αυτή. «Υπάρχει έλλειψη υλικών και δεν βγαίνουν οι εφημερίες», δηλώνει στη «Μ» ο κ. Βέργουλας.



Ελλιπής λίστα 
Στο μεταξύ, στον αέρα βρίσκεται και η κατασκευή της νέας πτέρυγας χειρουργείων του «ΑΧΕΠΑ». Πρόκειται για ένα έργο το οποίο καρκινοβατούσε εδώ και 22 χρόνια, ενώ η μελέτη του άρχισε το... 1988 και ολοκληρώθηκε το 2001. Παρά το γεγονός ότι το πράσινο φως για την έγκριση των 26.145.380 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την ανέγερση της νέας πτέρυγας δόθηκε πριν λίγους μήνες με απόφαση του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, σήμερα η χρηματοδότηση αυτή κινδυνεύει να χαθεί.
Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα, «στον παραπάνω προϋπολογισμό περιλαμβάνεται δαπάνη 140.000 ευρώ για προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Ωστόσο, η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας διαβίβασε μια λίστα εξοπλισμού ελλιπή, χωρίς τιμές μονάδας και δυσανάγνωστη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ να ολοκληρώσει τη σύνταξη τεχνικού δελτίου και την υποβολή του έργου στο ΕΣΠΑ».
Προς διευκόλυνση της κατάστασης, το «ΑΧΕΠΑ» κατήρτισε αναλυτική λίστα ξενοδοχειακού εξοπλισμού προϋπολογισμού 140.000 ευρώ, αλλά οι αρμόδιοι των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου καθυστερούν να εγκρίνουν και να προσυπογράψουν την έτοιμη δουλειά. Συνεπώς, κινδυνεύει να χαθεί το συνολικό έργο, δεδομένου ότι οι προθεσμίες του ΕΣΠΑ είναι πλέον ασφυκτικές, εφόσον θα πρέπει έως τον Ιούνιο του 2015 το έργο να έχει ολοκληρωθεί και να έχει αποπληρωθεί πλήρως.
«Η έγκριση της λίστας αυτής εκκρεμεί από τον Ιανουάριο. Υπάρχει σκόπιμη κωλυσιεργία. Κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει το έργο», δηλώνει στη «Μ» ο κ. Βέργουλας.


Τι περιλαμβάνει
Η κατασκευή της νέας πτέρυγας θα εκτείνεται σε έναν χώρο 6.000 τ.μ., ενώ θα συμβάλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενών. Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αφορά στη δημιουργία νέας, αλλά και στην αναβάθμιση της υφιστάμενης κτιριακής υποδομής. Προβλέπει μεταξύ άλλων την κατασκευή δέκα νέων αιθουσών χειρουργείων και την ανακατασκευή των υπαρχουσών τεσσάρων πέντε, χώρο αφύπνισης οκτώ κρεβατιών όπου θα καταλήγουν οι εγχειρισμένοι του συνόλου των χειρουργείων, δημιουργία εντατικής μονάδας με 20 κρεβάτια και δύο θαλάμους απομόνωσης για μολυσματικές ασθένειες, νέα σύγχρονη αποστείρωση, νέα σύγχρονα πλυντήρια και χώρους γραφείων διοικητικής υπηρεσίας.
Της Νικολέττας Μπούκα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τώρα που θα νοσηλευτεί ο Αμντούλ;