Ένα πολύτιμο αντικείμενο διακοσμημένο με διαμάντια και σμαράγδια μοναδικής αξίας, κρυμμένο σε θυρίδα μεγάλης τράπεζας, δύο οικόπεδα συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων στην Ιερά Οδό και 52 γραφεία σε κτίρια που βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας. Αυτή είναι η περιουσία του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, η οποία χρονολογείται από το 1939.
Πρόκειται για κληροδοτήματα μιας Ηπειρώτισσας, της Ελένης Ζωγράφου, η οποία αποφάσισε να δωρίσει μέρος της περιουσίας της στο συγκεκριμένο νοσοκομείο της πόλης μας, με το σκεπτικό ότι πρέπει να βοηθούνται οι άρρωστοι που είναι οικονομικά αδύναμοι. Μάλιστα την εποχή της δωρεάς ο «Άγιος Δημήτριος» ήταν το αρχαιότερο και από τα ελάχιστα νοσοκομεία που λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, όπως συνήθως συμβαίνει με το ελληνικό δημόσιο, τα τελευταία χρόνια η περιουσία αυτή όχι μόνον ρημάζει ανεκμετάλλευτη, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει τονωτική ένεση για τον «Άγιο Δημήτριο» σε καιρό οικονομικής κρίσης, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις καταπατήθηκε, καθώς διάφοροι επιτήδειοι θέλησαν να την οικειοποιηθούν, εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία της ίδιας της πολιτείας.
Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και σήμερα ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποια είναι η αξία της περιουσίας! Ταυτόχρονα έχει απαξιωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα ο «Άγιος Δημήτριος» να εισπράττει σήμερα λιγότερα από αυτά που ξοδεύει για τα κοινόχρηστα...
Φως στο πέπλο μυστηρίου που απλώνεται στο θέμα της περιουσίας του «Αγίου Δημητρίου» αναμένεται να ρίξει η προσπάθεια σωστής καταγραφής και στοιχειοθέτησής της, που άρχισε με πρωτοβουλία της νέας διοίκησης του νοσοκομείου, με στόχο να αξιοποιηθεί προς όφελος του νοσηλευτικού ιδρύματος. Αφορμή στάθηκαν οι διατάξεις του νόμου 4052 της 1ης Μαρτίου 2012 του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει ότι από 1.1.2013 θα γίνει συγχώνευση του «Αγίου Δημητρίου» και «Γ. Γεννηματά», τα οποία σήμερα είναι συνδιοικούμενα. Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις πρέπει να γίνει η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των διαφόρων κληροδοτημάτων που έχουν τα νοσοκομεία. Έτσι άρχισε μία προσπάθεια με τον ορισμό από το δ.σ. των συνδιοικούμενων νοσοκομείων μιας τριμελούς επιτροπής καταγραφής κληροδοτημάτων, η οποία αποτελούταν από δύο νομικούς και έναν οικονομολόγο.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» ύστερα από ενάμιση μήνα ερευνών η επιτροπή δεν έβγαλε άκρη, καθώς ο φάκελος με τα κληροδοτήματα ήταν ελλιπής. Στη συνέχεια με απόφαση του δ.σ. του νοσοκομείου ορίστηκε επιτροπή διαχείρισης κληροδοτημάτων με συμμετοχή του διοικητή και αναπληρωτή διοικητή (ο οποίος δεν αποδέχτηκε τη θέση, διότι του ανατέθηκε εν απουσία του και γιατί διαφώνησε με το διαχειριστικό χαρακτήρα της επιτροπής, καθώς δεν στηρίζεται νομικά), δύο νομικών και ενός οικονομολόγου, τακτικών και αναπληρωματικών μελών του δ.σ. Στόχος της να βρει τους τίτλους των κληροδοτημάτων, να τους καταγράψει, να τους φωτογραφίσει και φυσικά να προχωρήσει στην κοστολόγησή τους.
Ζητούν εξηγήσεις
Τριγμούς όμως προκάλεσε το άνοιγμα της θυρίδας ύστερα από 31 χρόνια, διότι δεν έγινε με απόφαση του νέου δ.σ. αλλά με πρωτοβουλία του αναπληρωτή διοικητή του «Αγίου Δημητρίου», Σταύρου Μπαρούτη, που ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2011. Ο κ. Μπαρούτης πήγε στην τράπεζα, όπου βρίσκεται η θυρίδα, τουλάχιστον δύο φορές. Το άνοιγμά της, όπως φαίνεται, έγινε, χωρίς να επιδειχθούν τα απαιτούμενα έγγραφα από την Εθνική Τράπεζα και να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες. Κατόπιν τούτων η επιτροπή διαχείρισης κληροδοτημάτων του νοσοκομείου αποφάσισε και απέστειλε δύο επιστολές ζητώντας εξηγήσεις. Η μία είχε αποδέκτη τον κ. Μπαρούτη, από τον οποίο ζητεί να αναφέρει βάσει ποιας απόφασης του δ.σ. ανοίχθηκε η θυρίδα, πότε πραγματοποιήθηκαν οι επισκέψεις στην Εθνική, ποια άλλα άτομα ήταν παρόντα και ποια τα αποτελέσματα της κάθε επίσκεψης. Η δεύτερη εστάλη στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία ζητείται να δώσει στοιχεία για το ποια άτομα παραβρίσκονταν στο άνοιγμα της θυρίδας, τι έγραφε η εξουσιοδότηση που είχαν και ποια η ημερομηνία επίσκεψής τους.
«Στόχος μου να διασφαλίσω το νοσοκομείο»
Η Εθνική ακόμη δεν έχει απαντήσει, ενώ αντίθετα ο κ. Μπαρούτης ανταποκρίθηκε άμεσα και απέστειλε σχετική απάντηση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο αναπληρωτής διοικητής είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει όσα του ζητούνται, όταν υπάρχουν οι αποφάσεις του προηγούμενου δ.σ., της 3ης ΥΠΕ και επ’ αυτών έχει ενημερωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου και η 3η ΥΠΕ, καθώς και ο αρμόδιος υπουργός κατά την υποβολή των μηνιαίων εκθέσεων. Μιλώντας στη «Μ» ο αναπληρωτής διοικητής του «Αγίου Δημητρίου» τονίζει ότι, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, γνώριζε ότι το νοσοκομείο έως την 1η Ιανουαρίου του 2013 διατηρεί τη νομική αυτοτέλειά του ως ΝΠΔΔ, καθώς και τη διαχειριστική και οικονομική αυτοτέλεια. Παράλληλα αναφέρει ότι στις προτεραιότητές του ήταν να καταγράψει τα περιουσιακά στοιχεία του νοσοκομείου και προσθέτει ότι όλα τα έγγραφα, όπως η διαθήκη με την οποία παραχωρείται στο νοσοκομείο η περιουσία, τα συμβόλαια που έγιναν για τη διανομή της στο νοσηλευτικό ίδρυμα και το δήμο Ιωαννίνων, καθώς και το συμβόλαιο για τη διανομή των γραφείων σε νοσοκομείο και δήμο Ιωαννίνων, έχουν καταχωρηθεί στο υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης. Συνεπώς, όταν ορίστηκε από το δ.σ. του νοσοκομείου ειδική επιτροπή, για να κάνει τη δουλειά αυτή, η καταγραφή είχε γίνει και άρα το θέμα ήταν πλέον τυπικό.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρούτη ο ίδιος ζήτησε και πήρε από το παλιό δ.σ. του νοσοκομείου την άδεια μετάβασης στην Αθήνα για το άνοιγμα της θυρίδας, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη της πολύτιμης αυγοθήκης και για να κινήσει τις διαδικασίες συνεργασίας με το δήμο Ιωαννίνων, που είναι συγκληρονόμος της άλλης μισής περιουσίας Ζωγράφου.
Όταν έληξε η θητεία του παλιού δ.σ. στο τέλος του 2011 και επειδή για ένα διάστημα, έως το Φεβρουάριο του 2012, δεν είχε οριστεί ακόμη νέο, έλαβε απόφαση έγκρισης της μετάβασής του στην Αθήνα για τους παραπάνω λόγους από την 3η ΥΠΕ. «Εφόσον υπήρχε έγκριση υπερκείμενου οργάνου, όπως η 3η ΥΠΕ, τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Γι’ αυτό και απάντησα στην επιστολή που μου εστάλη ότι δεν απολογούμαι αναρμόδια. Εξάλλου όλες αυτές οι ενέργειές μου είναι καταχωρημένες στις μηνιαίες εκθέσεις που στέλνουμε ως διοικητές των νοσοκομείων στο υπουργείο με την πιο παραμικρή λεπτομέρεια», υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο την πρώτη φορά που κατέβηκε στην Εθνική Τράπεζα στην Αθήνα ως νόμιμος εκπρόσωπος του νοσοκομείου ζήτησε, παρουσία επιτροπής που απαρτιζόταν από το διευθυντή της τράπεζας και δύο υπαλλήλους του τμήματος θυρίδων, να ανοίξει η θυρίδα, διότι δεν ήταν σίγουρος τι θα έβρισκε. Άλλωστε υπήρχαν φόβοι ότι το πολύτιμο αντικείμενο μπορεί να μην ήταν εκεί. Τελικά, όταν ανοίχτηκε η θυρίδα, διαπιστώθηκε η ύπαρξή του. Ωστόσο η φωτογραφία του αντικειμένου που τράβηξε ο κ. Μπαρούτης με το κινητό του σβήστηκε κι έτσι χρειάστηκε να ανοίξει και πάλι τη θυρίδα. Επιπλέον, όπως εξηγεί, έπρεπε να καταγράψει και να φωτογραφίσει και τρία κομματάκια που είχαν αποσπαστεί από την πολύτιμη αυγοθήκη και είχαν επάνω τους διαμάντια, κάτι που δεν έγινε στην πρώτη επίσκεψη.
«Προσπάθησα να βάλω μία διαχειριστική τάξη στα περιουσιακά στοιχεία του νοσοκομείου. Τα γραφεία ήταν σε άθλια κατάσταση και είχε να τα επισκεφθεί διοικητής ή πρόεδρος του νοσοκομείου εδώ και μία 20ετία. Είχαν γίνει κάποιες ατασθαλίες, οι οποίες εκκρεμούν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τη νέα διαχειριστική επιτροπή», δηλώνει ο κ. Μπαρούτης και προσθέτει ότι «το θέμα είναι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα του νοσοκομείου. Δεν με ενδιαφέρει αν θα μου το αναγνωρίσουν ή όχι».
Τα επόμενα βήματα
Επόμενο βήμα, σε συνεργασία με το δήμο Ιωαννίνων, είναι να παραχωρηθούν και τα 14 στρέμματα (7 του «Αγίου Δημητρίου» και 7 του δήμου Ιωαννίνων) στο δήμο Αθηναίων έναντι συγκεκριμένου τιμήματος, για να τα μετατρέψει σε χώρο αναψυχής ή πρασίνου.
Αναφορικά με τα γραφεία, υπάρχει επαφή με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το οποίο ζήτησε να τα εκμισθώσει (μαζί με αυτά του δήμου Ιωαννίνων), για να στεγάσει εκεί τις υπηρεσίες του. Η τιμή του ενοικίου για κάθε γραφείο ορίζεται από την επιτροπή κληροδοτημάτων που εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών. Οπότε, εφόσον γίνει η συμφωνία, θα ζητηθεί να προσδιοριστεί το μίσθωμα από τις ΔΟΥ και τη διεύθυνση κληροδοτημάτων και με βάση αυτόν τον προσδιορισμό θα εισπράττονται τα χρήματα.
ΘΥΡΙΔΑ Οι σκιές
Όλες οι διοικήσεις από το 1980 μέχρι σήμερα όφειλαν να γνωρίζουν ότι υπάρχει και μία θυρίδα στην Αθήνα, δεδομένου ότι το νοσοκομείο πλήρωνε σταθερά τη διατήρησή της, προκειμένου να φυλάσσεται ένα αντικείμενο μεγάλης αξίας, κληροδότημα κι αυτό της Ελένης Ζωγράφου. Πρόκειται για μία διακοσμητική αυγοθήκη με διαμάντια και σμαράγδια, η αξία της οποίας δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη, αλλά σίγουρα είναι πολύ μεγάλη.
Η θυρίδα υποτίθεται ότι δεν ανοίχτηκε ποτέ, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά, καθώς πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο πολύτιμο αντικείμενο να έχει κάνει φτερά. Το πλέον περίεργο είναι ότι τα τελευταία επτά χρόνια οι προσπάθειες των εκάστοτε διοικήσεων του νοσοκομείου να πάρουν έγκριση από την Εθνική Τράπεζα, για να ανοίξουν τη θυρίδα, έπεσαν στο κενό, ενώ το ένα από τα δύο κλειδιά της έχει εξαφανιστεί και ουδείς γνωρίζει σε ποια χέρια βρίσκεται σήμερα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές της «Μ» και τα δύο κλειδιά βρίσκονταν μέσα στη θυρίδα, αλλά άγνωστο πώς το ένα βρέθηκε μέσα στο χρηματοκιβώτιο του νοσοκομείου.
Η κατάσταση σήμερα
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρούτη, στην περιουσία του «Αγίου Δημητρίου» περιλαμβάνονται και δύο οικόπεδα, 3 και 4 στρεμμάτων, στην Ιερά Οδό, καθώς και 52 γραφεία στην πλατεία Ομονοίας, στα κτίρια επί της Αγίου Κωνσταντίνου και Ομονοίας 2 (30 γραφεία) και Ομονοίας 10 (22 γραφεία).
Αρχικά τα οικόπεδα ήταν νοικιασμένα σε μία χαρτοβιομηχανία, η οποία στη συνέχεια αποχώρησε, γιατί σταμάτησε να παράγει. Επίσης τα γραφεία άδειασαν, διότι η επέλαση των οικονομικών μεταναστών είχε και τα επακόλουθά της ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. «Αποτέλεσμα ήταν το νοσοκομείο να εισπράττει λιγότερα από αυτά που ξοδεύει για τα κοινόχρηστα. Για το λόγο αυτό, από την ώρα που ανέλαβα ως αναπληρωτής διοικητής, προσπάθησα να βάλω τα πράγματα σε τέτοια θέση, ώστε να αντιστρέψω την κατάσταση και το νοσοκομείο να αποκτήσει έσοδα. Για ποιον λόγο να νοικιάζονται ιδιωτικά κτίρια, τη στιγμή που υπάρχουν δημόσια κτίρια τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα;», επισημαίνει. Παράλληλα εξηγεί ότι τα δύο οικόπεδα είχαν καταπατηθεί από μία περίοικο, που τα χρησιμοποιούσε ως πάρκιγκ. Μάλιστα επιχείρησε να τα οικειοποιηθεί μέσω του Κτηματολογίου, αλλά τελικά έγινε δίκη στην οποία ήταν μάρτυρας ο ίδιος. Τελικά το δικαστήριο δικαίωσε τον «Άγιο Δημήτριο» και καταλόγισε στη γυναίκα ποσό 500.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να δώσει στο νοσοκομείο.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
http://www.makthes.gr/news/reportage/89213/
ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου