Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2012

ΆΔΕΙΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ…ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ ΓΙΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ…


Τους τιμοκαταλόγους του 2007 επανέφεραν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων της χώρας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αύξησης της πληρότητας στις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα, όμως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η φετινή σεζόν δεν φαίνεται να επιφυλάσσει ευχάριστες εξελίξεις στους επαγγελματίες του κλάδου.





Οι επαγγελματίες θεωρούν ότι πληρώνουν το μάρμαρο της πολιτικής ρευστότητας που επέφερε η διενέργεια επαναληπτικών εθνικών εκλογών και του φόβου των πολιτών για το τι τους επιφυλάσσει η φορολογική τους δήλωση εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης αλλά και στις φήμες για νέα μέτρα λιτότητας.
Σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν περίπου 40.000 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων, που διαθέτουν μισό εκατομμύριο δωμάτια. Οι εργαζόμενοι σε αυτές ξεπερνούν τις 250.000, ενώ από την ύπαρξή τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αποτελούν έναν ζωτικής σημασίας κλάδο της περίφημης «βαριάς βιομηχανίας της χώρας», του τουρισμού. «Φοβάμαι πως δεν αποκλείεται στα τέλη Οκτωβρίου ο αριθμός των συναδέλφων να είναι πολύ μικρότερος απ’ ό,τι σήμερα», είπε στη «Θ» ο Κωνσταντίνος Μπρεντάκος, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Ελλάδας, και πρόσθεσε ότι «οι μέχρι στιγμής πληρότητες είναι μειωμένες κατά 50% - 60% σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι. Όσον αφορά τις προκρατήσεις που πραγματοποιούν οι tour operators, είναι χαμηλότερες κατά 70%».
Ο πρόεδρος της ΣΕΕΔΔΕ επισημαίνει ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί αναγκάστηκε να περιορίσει στο ελάχιστο το ποσοστό κέρδους λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τα ξενοδοχεία: «Η κατάργηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού αφήνει κενές δεκάδες χιλιάδες κλίνες, τόσο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια όσο και στα ξενοδοχεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθίζηση των τιμών και από τις δυο πλευρές, προκειμένου να αναπληρωθεί ένα μικρό, έστω, μέρος της χασούρας. Όταν όμως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μένουν άδεια, τότε πλήττονται περισσότερο οι τοπικές οικονομίες, αφού μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων λειτουργεί με το σύστημα All Inclusive. Οι παραθεριστές που επιλέγουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κυκλοφορούν περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή στην οποία φιλοξενούνται και ξοδεύουν πιο πολλά χρήματα από τους πελάτες των ξενοδοχειακών μονάδων για εστίαση, αγορές και αναψυχή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη είναι η πτώση ακόμα και στις τιμές των πολυτελών ενοικιαζόμενων δωματίων (τέσσερα κλειδιά). Ενδεικτικά, πέρυσι κόστιζαν 85 - 95 ευρώ τη βραδιά, ενώ φέτος δεν ξεπερνούν τα 60-65 (περίπου -30%).


«Περίοδος θερινών εκπτώσεων» στη Χαλκιδική
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων στη Χαλκιδική, που τον Ιούνιο δεν χαμογέλασαν ούτε στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. «Τα μηνύματα τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας», είπε ο Αστέριος Ψαρογιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι τραγική για τις 2.000 επιχειρήσεις του νομού με τα 35.000 δωμάτια και τους 10.000, περίπου, εργαζόμενους. Αυτήν τη στιγμή η πληρότητα βρίσκεται κάτω από το 20% και στο τέλος του καλοκαιριού μπορεί η συνολική πτώση να πλησιάσει το 60%. Οι τιμές έχουν συμπιεστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή μπορεί κανείς να νοικιάσει στούντιο τεσσάρων ατόμων σε προνομιακό σημείο της Βουρβουρούς (σ.σ. εκτός οικισμού) προς 25 ευρώ τη βραδιά».
Στη Χαλκιδική μόνο τα δελτία κοινωνικού τουρισμού απέφεραν ετησίως 12 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας έδινε σε επιταγές 6 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων και όσοι πολίτες τελικά έπαιρναν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού άφηναν άλλα 6 εκατ. ευρώ στην περιοχή, τα οποία αφορούσαν τη συμμετοχή τους στην τιμή του δωματίου και στον τζίρο στην αγορά, τη σίτιση κτλ.


Το δράμα της Πιερίας
Στην Πιερία η κρίση φαίνεται πως επηρέασε κυρίως τον αριθμό των κρατήσεων, αφού το Μάιο διαπιστώθηκε μείωση 50% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μείωση 10% στην τουριστική κίνηση των ξένων επισκεπτών στην περιοχή και πτώση άνω του 85% σε ό,τι αφορά τους έλληνες παραθεριστές. Μόνη «φωτεινή» εξαίρεση στην πτωτική αυτή τροχιά αποτελεί η αυξημένη προσέλευση, σε ποσοστό 10%, των ρώσων παραθεριστών.


ΕΡΕΥΝΑ Τι θα θυσίαζαν οι τουρίστες για γλιτώσουν χρήματα


Μια έρευνα-εργαλείο για τους έλληνες ξενοδόχους φανερώνει ποιες παροχές θα θυσίαζαν οι ξένοι και έλληνες τουρίστες προκειμένου να μην εκτοξευθεί το συνολικό κόστος των διακοπών τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη, οι επαγγελματίες του τουρισμού μαθαίνοντας τι θεωρούν απαραίτητο ή όχι οι πελάτες τους μπορούν να τους προσφέρουν μόνο τις υπηρεσίες που επιθυμούν, κατεβάζοντας έτσι το κόστος και για τις δύο πλευρές.
Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο. Η ύφεση ροκανίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών σε δεκάδες ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες. Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών www.trivago.gr, θέλοντας να ερευνήσει κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις απαιτήσεις των ταξιδιωτών όταν επιλέγουν ξενοδοχεία, διεξήγαγε μια online έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας καταδεικνύουν την οικονομική κατάσταση των ταξιδιωτών παγκοσμίως.
Οι Γερμανοί πολύ ευχαρίστως θα εγκατέλειπαν τη ζωντανή μουσική και τις θεματικές βραδιές διασκέδασης για να εξοικονομήσουν χρήματα σε ποσοστό 30%, ενώ οι πιο γλεντζέδες Ισπανοί, Ιταλοί, Έλληνες και Πορτογάλοι είναι πιο διστακτικοί στην εγκατάλειψη της διασκέδασης με ποσοστά 9%, 13%, 9% και 7% αντίστοιχα.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους όσον αφορά στο πόσο εύκολα οι παραπάνω εθνικότητες θα έλεγαν ευχαρίστως όχι στις αθλητικές εγκαταστάσεις προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα (Έλληνες 31%, Ισπανοί 37%, Ιταλοί 27%). Στην ίδια τροχιά και οι απαντήσεις των άγγλων ταξιδιωτών, που σε ποσοστό 35% επιλέγουν να απαρνηθούν για λίγο τη γυμναστική τους για να εξοικονομήσουν χρήματα. Σε αντίθετη τροχιά οι απαντήσεις των Γερμανών (16%) και των Αμερικανών (17%), όπου μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι έτοιμο να απαρνηθεί την εύκολη πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις προκειμένου να γλιτώσει χρήματα.


«Ναι» στην τηλεόραση, «όχι» στο μίνι μπαρ 
Όσον αφορά στις ανέσεις των δωματίων, φαίνεται πως μόνο οι Πολωνοί είναι πρόθυμοι να αποχαιρετήσουν την τηλεόραση για να κατέβει λίγο η τιμή του δωματίου σε ποσοστό 22%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κινούνται σε πολύ χαμηλά ποσοστά και δεν μπορούν, ως φαίνεται, να αποχωριστούν το «χαζοκούτι» ούτε κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Αυτό που οι περισσότεροι και με συντριπτικά ποσοστά θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως είναι το μίνι μπαρ: Άγγλοι 59%, Έλληνες 56%, Πορτογάλοι 58%, Αμερικανοί 56%, Ισπανοί 47%, Γάλλοι 45% και Γερμανοί 39%.


Σχέδιο τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού
Με δεδομένο ότι ακόμη περισσότεροι Έλληνες σε σύγκριση με πέρσι θα δυσκολευτούν να πάνε φέτος διακοπές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επεξεργάζεται σχέδιο για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Σε συνεργασία με τις κατά τόπους ξενοδοχειακές ενώσεις στοχεύει στην κατάρτιση λίστας με προνομιακά πακέτα διακοπών, προσφορές και εκπτώσεις σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, που θα απευθύνονται ειδικά σε έλληνες παραθεριστές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εσωτερικός τουρισμός μειώθηκε κατά 20% το 2010 συγκριτικά με το 2009, αλλά και κατά 20% το 2011 σε σχέση με το 2010. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος, «το σχέδιο επιδιώκει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες κατά τόπους ενώσεις και κατ’ επέκταση περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής στους έλληνες παραθεριστές».
ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΕΛΗΣ


Τουριστική… καθίζηση έφεραν οι εκλογές


Κάμψη του τουρισμού στις παραθαλάσσιες περιοχές του Στρυμονικού κόλπου, Σταυρό Ασπροβάλτα και Βρασνά, που φτάνει το 30% σε σχέση με πέρυσι, έφερε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Πλήγμα όμως θα υποστούν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής και από τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού που αγγίζει το 50% λόγω της κατάργησης των κουπονιών που διέθετε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας.
Αυτήν τη στιγμή η πληρότητα στα 2.500 καταλύματα της ευρύτερης περιοχής δεν είναι ικανοποιητική, γεγονός που οι επιχειρηματίες του τουρισμού αποδίδουν στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και το φόβο ταραχών και επεισοδίων που, όπως λένε, καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τόσο οι πράκτορες πάντως όσο και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε Ασπροβάλτα, Σταυρό και Βρασνά στρέφουν το βλέμμα τους στον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος.
Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής τουρισμού του δήμου Βόλβης Γιούλα Νουράκη, αυτήν την περίοδο σημειώνεται μεγάλη κάμψη, ενώ η προσέλευση επισκεπτών δεν ήταν ικανοποιητική ούτε τα Σαββατοκύριακα. «Η μείωση των τουριστών την παρούσα περίοδο φτάνει το 30% σε σχέση με πέρυσι και φιλοδοξούμε ότι η κίνηση θα αυξηθεί το επόμενο δίμηνο», τόνισε η ίδια.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι ήδη άρχισαν οι πρώτες κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σερβία και τα Σκόπια, χώρες με τον τουρισμό των οποίων δουλεύει παραδοσιακά η περιοχή. Πάντως, τα προς διάθεση καταλύματα στο Σταυρό, την Ασπροβάλτα και τα Βρασνά, σύμφωνα με εκπροσώπους των συλλόγων ενοικιαζόμενων δωματίων, είναι πολλά και φτηνά, με τις τιμές να αρχίζουν από 30 και 35 ευρώ.


Παίρνουν ΚΤΕΛ και όχι Ι.Χ.
Στο μεταξύ, αυξημένη είναι η επιβατική κίνηση στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που εξυπηρετούν τις παραπάνω περιοχές. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΤΕΛ νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αρβανιτόπουλος εξηγεί ότι η κίνηση είναι αυξημένη κυρίως τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα προς τις τρεις παραθαλάσσιες περιοχές, και γι’ αυτόν το λόγο αυξήθηκαν τα δρομολόγια. Συγκεκριμένα, σημειώνεται αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 30%, καθώς αρκετοί πολίτες λόγω της αύξησης στην τιμή της βενζίνης αφήνουν πλέον το Ι.Χ. στο σπίτι τους. Σ’ αυτό όμως συνέβαλε και η μείωση κατά 50% στην τιμή των εισιτηρίων προς όλες τις περιοχές του ενιαίου δήμου Βόλβης, μετά το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και του ΟΑΣΘ, που δρομολόγησαν επέκταση της αστικής συγκοινωνίας. Το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται σε 3,20 ευρώ για τη μονή διαδρομή, ενώ μετ’ επιστροφής φτάνει τα 5 ευρώ. «Εκτίμησή μας είναι ότι φέτος λόγω της κρίσης και των μειωμένων εισοδημάτων η επιβατική κίνηση στο ΚΤΕΛ θα ξεπεράσει το 35% και γι’ αυτό τα δρομολόγια αυξήθηκαν σε 25 και 30 για κάποιες περιοχές, από τα 12 που εκτελούνται το χειμώνα», υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gtmail.com


Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: