Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2012

Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ «ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ» ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ…ΔΙΟΤΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Επιστρέφουν στην Αθήνα και αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη γύρο επαφών, με πρώτες αυτές με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.
Ο κ. Τόμσεν είχε χθες και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Στουρνάρα προκειμένου να καθοριστεί το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με τον νέο υπουργό, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις ενδεχόμενες αλλαγές στο Μνημόνιο, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Ωστόσο η επανέναρξη των επαφών με την τρόικα, ύστερα από τρεις μήνες διακοπής λόγω εκλογών, θα γίνει μία ημέρα πριν, την Τρίτη, σε χαμηλότερο επίπεδο, με μια αποστολή που θα έχει στόχο την απογραφή της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, τόσο στον δημοσιονομικό τομέα, δηλαδή στον προϋπολογισμό, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Οταν τελειώσει η απογραφή, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στις λεπτομέρειές της. Οπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ακριβή φρασεολογία της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ όταν είχε μιλήσει για το ίδιο θέμα, μετά το τελευταίο Eurogroup, «η διαδικασία θα γίνει βήμα βήμα. Πρώτα η αποτύπωση των δεδομένων, ύστερα η διαπραγματευτική αποστολή».
Μάλιστα, ο κ. Ράις απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ είναι ανοιχτό σε μια συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για «προσαρμογές» του προγράμματος της χώρας, δηλαδή του Μνημονίου.
«Επιθυμούμε να ακούσουμε τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας», είπε. Και συνέχισε: «Η αποστολή θα αξιολογήσει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Οι στόχοι του προγράμματος, όπως συμφωνήθηκαν, εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση των συζητήσεων, αλλά όπως έχουμε πει και στο παρελθόν αν η νέα κυβέρνηση έχει ιδέες για το πώς μπορεί να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε».
Με άλλα λόγια, ο κ. Ράις είπε ότι θα μπορούσαν κάποια μέτρα να αντικατασταθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν άλλα ισοδύναμα, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι υφιστάμενοι στόχοι.
Βέβαιο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν πολύ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, που ανακοίνωσε και αυτός την επικείμενη επίσκεψη χθες, είπε χαρακτηριστικά πως «είναι πάντα δύσκολο όταν πρόκειται για την Ελλάδα να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι».
Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, δεδομένου ότι στα τέλη Ιουλίου εκτιμάται ότι θα εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα. Ο κ. Ράις που ρωτήθηκε χθες σχετικώς, είπε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα αποτελέσουν μέρος της αξιολόγησης που θα κάνει η τρόικα.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα στείλει αντιπροσωπεία και στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να προετοιμάσει το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: