Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2012

H EE «ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΟ ΑΥΤΙ» ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Η Σερβία είναι αναγκαίο να διαδραματίσει «έναν θετικό κι εποικοδομητικό ρόλο, με λόγια και με πράξεις», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος δέχθηκε έντονες επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο μετά την άρνησή του ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.



Ο Νίκολιτς δήλωσε τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι η σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών το 1995 από σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, αποτέλεσε μια ακρότητα, αλλά δεν συνιστούσε γενοκτονία, παρά τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία περί του αντιθέτου.
Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα κατά την διάρκεια της επίσκεψης Νίκολιτς στις Βρυξέλλες.


Ο Σέρβος πρόεδρος ορκίστηκε τη Δευτέρα, αλλά πριν να αναλάβει τα καθήκοντά του είχε μεταβεί στην Μόσχα, κίνηση που ορισμένοι είχαν θεωρήσει ότι αποτελούσε ένδειξη πως ο Νίκολιτς θέτει σε δεύτερη μοίρα τις σχέσεις του Βελιγραδίου με την ΕΕ.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, τόνισε ότι το να «συνεχιστεί το πνεύμα συμφιλίωσης είναι απαραίτητο για την σταθερότητα στην περιοχή», ενώ πρόσθεσε πως «ελπίζει η Σερβία να παίξει ένα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο με λόγια και με πράξεις».


Προειδοποίησε εξάλλου τον Νίκολιτς ότι «η περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο παραμένει προϋπόθεση-κλειδί», προτού η Σερβία μπορέσει να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.


Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: