Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 11,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ - ΤΡΟΙΚΑΣ


Οι περικοπές δαπανών της περιόδου 2013 - 2014 ύψους 11,5 δισ. ευρώ βρίσκονται την Πέμπτη στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχουν αυτήν την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γ.
Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας με τους επικεφαλής της τρόικας. 


Η προσπάθεια για τον προσδιορισμό των εξόδων της προσεχούς διετίας έχει σε σημαντικό βαθμό ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr οι κατευθύνσεις πολιτικής για τις εξοικονομήσεις που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής οδηγούν σε αποτέλεσμα που υπερβαίνει σε απόλυτα νούμερα τα 11,5 δισ. ευρώ.


Ωστόσο, σημαντικό στοιχείο που θα κομίσουν οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας στις επαφές με την τρόικα είναι η προσδιοριζόμενη (από τις προβολές) επίπτωση των περικοπών δαπανών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, θα καταδείξουν πως οι εξοικονομήσεις θα πλήξουν την οικονομική ανάκαμψη και θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα ύψους – εκτιμάται- πλησίον του 1,2% -1,5% του ΑΕΠ σε κάθε έτος (2013 -2014).


Πάντως, στο πακέτων περικοπών το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε και οριζόντιες παρεμβάσεις, με αρμόδια στελέχη του υπουργείου να ξεκαθαρίζουν πως «όταν ο στόχος (περικοπών) είναι τόσο φιλόδοξος δεν μπορούν να μην λαμβάνονται δραστικά μέτρα».


Ενδεικτικά, στις προτάσεις περιλαμβάνεται :


-Μείωση 5% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.


-Μείωση 10% σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.


-Επιβολή πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2.000 και 2.200 ευρώ.


-Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


-Κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και χορήγηση τους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.


-Καθιέρωση του θεσμού της συνασφάλισης, με χρηματική «ποινή» υπερβάλλουσας χρήσης σε όσους ασφαλισμένους ξεπερνούν ένα όριο.


-Επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που υπερβαίνουν τον χρόνο των κανονικών σπουδών.








Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: