Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


ΕΤΠΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΑΜΗΣΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ
Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν στις 2 το μεσημέρι οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, για μία ιδιαίτερα κρίσιμη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στη συνάντηση έχοντας εκφράσει αντιρρήσεις στην οριζόντια περικοπή συντάξεων, εμμένοντας στις αποφάσεις της προηγούμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στις 17 Ιουλίου.



Στην προηγούμενη συνάντηση οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είχαν καταλήξει σε συμφωνία, της οποίας τα βασικά σημεία ήταν: «όχι» σε νέα μέτρα εντός του 2012, «όχι» σε οριζόντια μέτρα για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ, «ναι» σε νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «ναι» στην διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση, «ναι» σε ισοδύναμα μέτρα αντί περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, «ναι» στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.


Στη σημερινή συνάντηση, ωστόσο, αναμένεται να παρουσιαστούν μέτρα για περικοπές στις συντάξεις και το εφάπαξ, αλλά και για πλαφόν στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. 


Σύμφωνα με Τα Νέα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν αποτελούν οριζόντιο μέτρο, δεδομένου ότι «εξαιρούνται οι συνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ».


Στο μικροσκόπιο μπαίνουν επίσης όλα τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, πλην του επιδόματος ανεργίας και του ΕΚΑΣ, ενώ περιλαμβάνονται ακόμα προτάσεις για πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ και περικοπές στα προνόμια των βουλευτών.


Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στους γερμανικούς Financial Times πως «είναι βάσιμη» η υποψία ότι στο 60% των ΔΕΚΟ δεν έχουν προχωρήσει οι μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. 


Πάντως, την Τετάρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε από τις οριζόντιες περικοπές συντάξεων.


Όπως χαρακτηριστικά είπε στην Οργανωτική Γραμματεία του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει με υπευθυνότητα στη χάραξη της στρατηγικής της κυβέρνησης, όχι όμως και στη διαχείριση των πραγμάτων.


Αναφερόμενος, μάλιστα στην οριζόντια περικοπή των συντάξεων, ο κ. Βενιζέλος τη χαρακτήρισε «άδικη» για συνταξιούχους που έχουν καταβάλει μεγάλες εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία.


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: