Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2012

ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΠΑΛΤΑΣΑΡ ΓΚΑΡΘΟΝ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ Ο ΑΣΑΝΖ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ


Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks προσέλαβε τον γνωστό Ισπανό δικαστικό, Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ως νομικό σύμβουλο για την υπόθεση της αίτησης χορήγησης ασύλου από τον Ισημερινό.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τις 19 Ιουνίου, καταζητείται για σεξουαλικά εγκλήματα στη Σουηδία.



Ο ιδρυτής του WikiLeaks αρνείται τις κατηγορίες και εκφράζει φόβους ότι εάν εκδοθεί στη Σουηδία θα σταλεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου πιστεύει ότι μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία για τις απόρρητες πληροφορίες που δημοσίευσε ο ιστότοπός του.


Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει με προσοχή το αίτημα του Ασάνζ, όσο χρόνος κι αν χρειαστεί, πριν λάβει απόφαση.


«Ο κ. Ασάνζ ζήτησε τις υπηρεσίες του δικαστή Μπαλτασάρ Γκαρθόν για την υπόθεση αυτή. Βεβαίως, έχει το δικαίωμα να προσλάβει νομικό και να ζητήσει τις νομικές συμβουλές που χρειάζεται για το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο.


Ο Ρ.Πατίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάμιξη στην υπόθεση Ασάνζ του Γκαρθόν, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει πολύ καλή σχέση με τον Ισπανό νομικό, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως επειδή ζήτησε τη σύλληψη του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ το 1998.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: