Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2012

ΜΕ ΦΛΕΓΜΑ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΟΝΔΡΕΖΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ OΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ


Το Λονδίνο περηφανεύεται ότι είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές. Με τη διοργάνωση να «απειλείται» με πλήθος μικρών και μεγάλων προβλημάτων -από το απαρχαιωμένο δίκτυο συγκοινωνιών μέχρι ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια- δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν η τρίτη φορά θα είναι και η φαρμακερή.



«Το Λονδίνο επιθυμεί, σε ένα τέλειο σενάριο, να αποκαλύψει στον κόσμο ότι αποτελεί μια ιστορική πόλη, η οποία, όμως, είναι εξοπλισμένη κατάλληλα για να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα» αναφέρει ο Έλις Κασμορ, καθηγητής πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντσαϊρ.


«Αλλά αυτή είναι η λάθος σκηνή στην ιστορία και οι Βρετανοί δεν είναι και πολύ καλοί σε αυτά τα πράγματα» τονίζει.


Ο πολιτικός Άντριου Μποφ δήλωσε ότι η διοργάνωση είναι «μία παραπάνω από ότι χρειαζόταν» και φαίνεται πως αυτή την άποψη μοιράζονται και πολλοί άλλοι.


«Ήταν πάντα οι Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν είχαμε πραγματικά ανάγκη» δήλωσε ο Μποφ. «Το Λονδίνο δεν είναι μια πόλη που χρειάζεται να μπει στον χάρτη» πρόσθεσε.


Η αίσθηση αυτή εντείνεται από το κόστος των Αγώνων. Οι Βρετανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εννέα δισεκατομμύρια λίρες (13,97 δισ. δολάρια) σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, με πολλούς από τους πολίτες να αναγκάζονται να σφίξουν το ζωνάρι.


Το κόστος των Αγώνων είναι το τριπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατομμύρια λίρες.


Μπορεί η ανακοίνωση των τελωνειακών -περιλαμβανομένων και των υπαλλήλων ελέγχου διαβατηρίων- ότι αναστέλλουν την απεργία που είχαν προγραμματίσει για την Πέμπτη, μία ημέρα πριν την τελετή έναρξης, να προκάλεσε την ανακούφιση των Αρχών του Λονδίνου, καθώς θεωρείτο ότι η απεργία θα προκαλούσε καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, ωστόσο για πολλούς αυτό ήταν μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η αθλητική διοργάνωση.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα καταφέρει η πόλη με το απαρχαιωμένο δίκτυο συγκοινωνιών να εξυπηρετήσει περίπου ένα εκατομμύριο επιπλέον επιβάτες καθημερινά.


Ο μεγαλύτερος φόβος έχει να κάνει με το μετρό, το γνωστό σε όλους Tube, ηλικίας άνω των εκατό ετών. 


«Θα είναι εφιάλτης. Ήδη το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο. Δεν πιστεύω ότι το Tube θα αντεπεξέλθει στις ανάγκες των Αγώνων» λέει ο Καρλ Ριντ, διευθυντής εταιρίας ασφαλείας.


Την απαισιοδοξία του κ. Ριντ μοιράζονται πολλοί συμπολίτες του. Παρά τα σημαντικά πρόσφατα έργα ανακαίνισης, κόστους 10 δισ. ευρώ, το δίκτυο του υπόγειου σιδηροδρόμου του Λονδίνου παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο σε υπερφόρτωση και καθυστερήσεις. 


Το Μάιο περισσότεροι από 800 επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, προτού αναγκασθούν να περπατήσουν μέσα στις στοές στη γραμμή Τζουμπιλί, μία από τις κύριες συνδετικές γραμμές προς τα Ολυμπιακά στάδια.


Η άποψη αυτή ενισχύεται από τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τη Δευτέρα, μετά την πρόβα της τελετής έναρξης. Καθώς τα 60.000 άτομα που είχαν παρακολουθήσει την πρόβα του Isles of Wonder του Ντάνι Μπόιλ επέστρεφαν σπίτι, σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν στο κλείσιμο της Central Line του λονδρέζικου μετρό, καθώς και του London Overground Service.


Η υπουργός μεταφορών προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες. «Τούς γυρίσαμε όλους σπίτι τους. Ήταν μια επιτυχημένη πρόβα. Ανυπομονούμε για την πραγματική τελετή την Παρασκευή» είπε, αν και οι ανησυχίες παραμένουν.


Προβλήματα έχουν παρατηρηθεί και με την ασφάλεια. Όταν εταιρεία φύλαξης ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει στο Λονδίνο τους φύλακες που είχε υποσχεθεί, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει 1.200 επιπλέον στρατιώτες για την ασφάλεια της πόλης.


Το Λονδίνο θα θυμίζει φρούριο, καθώς πολλοί ξένοι ηγέτες και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, θα βρεθούν στη βρετανική πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης των Αγώνων.


Τα στάδια θα φυλάσσονται από 23.700 άτομα -ανάμεσά τους και μέλη των ενόπλων δυνάμεων. 


Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται 12.000 αστυνομικοί, που πρόκειται να αναπτυχθούν στις κρισιμότερες στιγμές των αγώνων, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα, όπως οι ταραχές του περασμένου Αυγούστου.


Η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει μεθόδους αεροπορικής, ναυτικής και στρατιωτικής άμυνας, γεγονός που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες.  Κάτοικοι του ανατολικού Λονδίνου προσπάθησαν να αποτρέψουν την τοποθέτηση στην περιοχή συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Παράπονα υπάρχουν και για την πώληση των εισιτηρίων. Πολλοί επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά περίμεναν τη Δευτέρα επί έξι ώρες κάτω από τον ήλιο, προκειμένου να πάρουν τα εισιτήρια που είχαν κλείσει, φτάνοντας, όμως, στα ταμεία αρκετοί διαπίστωναν ότι οι θέσεις τους είναι διασκορπισμένες στα στάδια. 


Αρκετοί γονείς παραπονέθηκαν ότι θα αναγκαστούν να καθίσουν αρκετές θέσεις μακριά από τα παιδιά τους.


Η εταιρεία έκδοσης εισιτηρίων CoSport ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και κάλεσε τους επισκέπτες να μην παραλαμβάνουν τα εισιτήριά τους σε ημέρες και ώρες αιχμής.


Στις 27 Ιουλίου το Λονδίνο θα είναι όσο έτοιμο μπορεί να είναι. Το Μπιγκ Μπεν, το σύμβολο της βρετανικής πρωτεύουσας, θα χτυπήσει επί τρία λεπτά (περισσότερες από 42 φορές) για να χαιρετίσει την έναρξη των Αγώνων. 


Θα είναι η πρώτη φορά που το Μπιγκ Μπεν θα χτυπήσει εκτός του συνηθισμένου προγραμματισμού του. Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει αυτό μετά την κηδεία του Βασιλιά Γεωργίου VI το 1952, οπότε χτύπησε 56 φορές.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: