Παρασκευή, Αυγούστου 17, 2012

Η RYANAIR ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ «ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ» ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ


Μετά την έρευνα που έχει ξεκινήσει η ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (AESA) για τις τρεις εσπευσμένες προσγειώσεις της Ryanair λόγω έλλειψης καυσίμων, έρχεται και η γερμανική ένωση πιλότων Cockpit να καταγγείλλει πως η εταιρεία ασκεί «σκληρές πιέσεις» στους κυβερνήτες να κάνουν οικονομία στα καύσιμα.


Η γερμανική ένωση υποστηρίζει πως η εταιρεία καταρτίζει μέχρι και πίνακες απόδοσης των πιλότων βάσει της κατανάλωσης κηροζίνης, όπως ανέφερε στους γερμανικούς Financial Times ο Γιοργκ Χάντβεργκ, εκπρόσωπος της Cockpit.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου, όταν λόγω του καιρού εξετράπησαν αρκετές πτήσεις με προορισμό τη Μαδρίτη σε εκείνο της Βαλένσια, το οποίο απέχει μία ώρα. Ενώ για τον αεροδιάδρομο, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε σχηματιστεί «ουρά» αεροσκαφών που περίμεναν να προσγειωθούν, ζήτησαν να προσγειωθούν άμεσα τρεις πτήσεις της Ryanair «επειδή η ποσότητα καυσίμων είχε φτάσει στο μίνιμουμ» των κανονισμών, όπως είχε αναφέρει η ίδια η εταιρεία.

Η Ryanair είχε αναφέρει πως τα τρία αεροσκάφη έκαναν μέχρι τότε κύκλους τουλάχιστον 50 λεπτών πάνω από τη Βαλένσια, και όταν προσγειώθηκαν είχαν απόθεμα καυσίμων για 30 λεπτά, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.

Ωστόσο, ο Γιοργκ Χάντβεργκ υποστήριξε πως «όταν πρέπει να κάνουν έκτακτη προσγείωση τρία αεροσκάφη μίας εταιρείς την ίδια ημέρα εξαιτίας έλλειψης καυσίμων, κάτι δεν πάει καλά στο σύστημά της».

Ο ίδιος τονίζει πως η ποσότητα καυσίμων με την οποία τροφοδοτείται το κάθε αεροσκάφος ορίζεται εν μέρει από τους κανονισμούς. Όμως πέραν της νόμιμης ελάχιστης ποσότητας, είναι ο κυβερνήτης εκείνος που αποφασίζει πόσα αποθέματα οφείλει να διαθέτει το αεροσκάφος «για περισσότερη ασφάλεια».

Ο Χάντβεργκ τόνισε πως εκτός της Ryanair τα καύσιμα αποτελούν «έναν σοβαρό παράγοντα κόστους ιδίως για τις εταιρείες χαμηλού κόστους», και πως σε γενικές γραμμές «πολλές εταιρείες» δίνουν οδηγίες στους κυβερνήτες για τους τρόπους χαμηλής κατανάλωσης.

«Τα δικαιώματα των κυβερνητών εξευτελίζονται» και αυτοί «δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο εκπρόσωπός τους.

Οι ισπανικές εναέριες αρχές έχουν δρομολογήσει έρευνες κατά της Ryanair, έπειτα από τα τρία παρόμοια περιστατικά του Ιουλίου, οπόταν η εταιρεία ζήτησε να προσγειωθούν εκτάκτως τρία αεροσκάφη της λόγω ελλείψεως καυσίμων.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
17-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: