Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2012

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ


Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και οι συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο θα είναι συνεχής, προκειμένου το πακέτο των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ να έχει κλείσει έως την Κυριακή. Η τρόικα ζητά τα 8 δισ. ευρώ να προέρχονται από περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ παραμένει η διαφορά των 4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 2 δισ. ευρώ φαίνεται πως καλύπτονται από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ενώ η τρόικα φαίνεται πως θα αποδεχθεί τελικά έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει προθεσμία έως την Κυριακή για να κλείσει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα περίπου 8 δισ. ευρώ πρέπει να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.

Στο σχέδιο που είχε διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται εξοικονόμηση σχεδόν 6 δισ. ευρώ από μισθούς και συντάξεις. Επομένως, για να γίνει αποδεκτό από την τρόικα πρέπει να βρεθούν άλλα 1 έως 2 δισ. ευρώ.

Το σενάριο για την κάλυψη των 2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη (με στόχο εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» τα στελέχη της τρόικας είναι πλέον κοντά στην αποδοχή εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ να κλείσει σε 10 ημέρες, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να αποφασιστούν τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας στο επόμενο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
18-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: