Σάββατο, Σεπτεμβρίου 01, 2012

ΝΑ ΚΑΜΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΆΣΑΝΤ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Οι βομβαρδισμοί και οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στη Δαμασκό και άλλες πόλεις, οι αντεπιθέσεις των ανταρτών σε αεροδρόμια και άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις αλλά και το μόνιμο φόντο των μαζικών, συνοπτικών εκτελέσεων και της διάχυτης και ωμής βίας, εξακολουθούν να συνθέτουν το σκηνικό του εμφυλίου στη Συρία, που συνεχίζεται εντελώς ανεξέλεγκτος από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.


Επίθεση σε αεροπορική βάση στο Κουρίς, στη επαρχία του Χαλεπίου, κατά την οποία κατάφεραν να καταστρέψουν τρία μαχητικά και να πάρουν και άλλους πυραύλους εδάφους-αέρος, δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν οι Σύροι αντάρτες.

Ακόμη οι αντάρτες επιτέθηκαν κατά θέσεων των καθεστωτικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ και στη Χάμα. Αργά την Παρασκευή, οι αντάρτες κατέλαβαν το κτίριο που στεγάζει το τάγμα της αντιαεροπορικής άμυνας στο Μπουκαμάλ της επαρχίας Ντέιρ Ε-ζόρ και συνέλαβαν αιχμαλώτους τουλάχιστον 16 στρατιώτες και αξιωματικούς. Στην ίδια πόλη επετέθησαν εναντίον κτιρίου των υπηρεσιών στρατιωτικής ασφάλειας και του στρατιωτικού αεροδρομίου του Χαμντάν.

Τις τελευταίες ημέρες οι αντικαθεστωτικοί έχουν επιτεθεί σε άλλα δύο στρατιωτικά αεροδρόμια στην επαρχία Ιντλίμπ, με στόχο να πλήξουν την αεροπορική κυριαρχία του καθεστώτος που χρησιμοποιεί τις αεροπορικές του δυνάμεις σε καθήμενους βομβαρδισμούς που προκαλούν δεκάδες θύματα.

Αντιθέτως, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση εναντίον αγνώστων «τρομοκρατών» (όπως παγίως ονομάζονται οι αντάρτες) κοντά στην περιοχή αλ Κάλσα, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα του Χαλεπίου, προκαλώντας «βαριές απώλειες στις τάξεις των τρομοκρατών».

Την Παρασκευή τα θύματα της εμφύλιας βίας σε όλη τη χώρα έφτασαν τα 150, αναφέρει η αντιπολίτευση επικαλούμενη δικές της πληροφορίες.

Σε μία άλλη εξέλιξη, τουλάχιστον 18 πτώματα βρέθηκαν το Σάββατο σε διάφορες περιοχές στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. 

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν σκοτωθεί από σφαίρες και είχαν δεμένα τα χέρια. Ορισμένοι έφεραν και σημάδια από βασανιστήρια. 

Τις τελευταίες εβδομάδες όλο και πιο συχνά εντοπίζονται πτώματα στη Συρία, ενώ επίσης έχουν αυξηθεί και οι εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση που επισημαίνει ότι οι νεκροί είναι αντάρτες που σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις ή ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε φιλοκυβερντικούς και αντικυβερνητικούς.

«Αφέλεια να λέμε ότι ο Ασαντ θα φύγει πρώτος»

Σε μία διπλωματική εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε ότι θα ήταν αφελές εκ μέρους των αραβικών και των δυτικών χωρών να περιμένουν ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, θα προχωρήσει πρώτος σε κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατιωτικών του δυνάμεων από τις μεγάλες πόλεις. 

«Όταν οι εταίροι λένε ότι η κυβέρνηση οφείλει πρώτη να σταματήσει τις συγκρούσεις και να αποσύρει τις δυνάμεις και τα όπλα της από τις πόλεις- και μόνον τότε να κληθεί η αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο- ε λοιπόν, αυτό το σχήμα είναι απολύτως ανέφικτο. Ή οι άνθρωποι είναι αφελείς ή πρόκειται για πρόκληση», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών και πρόσθεσε ότι «αυτό θα ισοδυναμούσε με απαίτηση για παράδοση του μπααθικού καθεστώτος, την οποία κατά τη γνώμη του δεν είναι σε θέση να διατυπώσουν ούτε οι Άραβες ούτε οι Δυτικοί».

Παραταύτα διευκρίνισε ότι οι θέσεις του δεν αποσκοπούν στην υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ αλλά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: