Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ-ΔΗΘΕΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ


Στην πλέον κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης – τρόικας για την οριστικοποίηση των περικοπών δαπανών της διετίας 2013 -2014 ύψους 11,5 δισ. ευρώ με τις δύο πλευρές να της χωρίζει σημαντική απόσταση, καθώς δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί παρεμβάσεις ύψους 2 -3 δισ. ευρώ.


Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε μέτρα ύψους 8,5-9,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το ΔΝΤ εμφανίζεται να διαφοροποιείται από την ΕΕ και την ΕΚΤ με τον επικεφαλής του κλιμακίου κ. Πόουλ Τόμσεν να μην δέχεται ότι μπορεί να βρεθούν από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε Υγεία, Άμυνα και Δημόσιο. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας χθες το βράδυ φέρεται να διαφώνησε με την αξίωση του ΔΝΤ ότι τουλάχιστον 1-1,5 δισ. ευρώ από τα εναπομείναντα 2 -3 δισ. Ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από τον σκληρό πυρήνα των δαπανών, δηλαδή μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Στις 10 το πρωί ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα παραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης εκτιμούσε χθες πως έως την Κυριακή θα έχει κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό θα καταδειχθεί από τις σημερινές αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτός από την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια, παρουσίασε στην τρόικα και σχέδιο για την αύξηση των εσόδων από την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Πάντως μέρος της διαπραγμάτευσης παραμένει τόσο η μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι όσο και η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Τέλος, η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την τρόικα για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά η αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας από το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων και μείωση των αποζημιώσεων των εργαζομένων είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω συνταξιοδότησης.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: