Δευτέρα, Οκτωβρίου 29, 2012

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ- ΣΙΓΟΥΡΑΑΑΑ


Η προσπάθεια παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο αποτελεί αποκλειστικά δικό μας έργο, επισήμανε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Το μνημόνιο περιλαμβάνει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές που εντάσσονται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη δική μας μείζονα εθνική ευθύνη, είπε ο κ. Προβόπουλος, προλογίζοντας μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα την αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει στην ελληνική οικονομία οι πολιτικές οι οποίες χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.


Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, το ΕΣΠΑ και οι κοινοτικοί πόροι θα λειτουργούσαν πράγματι ως ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, αν εντάσσονταν δημιουργικά σε αυτό το ευρύτερο σχέδιο. Σημείωσε, ωστόσο, πως μέχρι σήμερα οι κοινοτικοί πόροι είχαν μεν θετική συνεισφορά, πλην όμως η συγκεκριμένη κατανομή τους δεν απέτρεψε την αναπαραγωγή ενός στρεβλού προτύπου, το οποίο τελικά οδήγησε στην κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Στις νέες συνθήκες, πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος, η χρήση των κοινοτικών πόρων πρέπει να ενταχθεί σε μια εθνική στρατηγική, που θα συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τους αναγκαίους μετασχηματισμούς που θα οδηγήσουν σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό πρότυπο.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης παρατήρησε ότι οι εισροές από την Ε.Ε. για την περίοδο 1988 μέχρι και σήμερα ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι κατά κεφαλήν απολήψεις της Ελλάδας υπήρξαν διαχρονικά σχεδόν οι υψηλότερες έναντι του συνόλου των κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι πόροι αυτοί δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προγραμματική περίοδο 2014- 2020. Σύμφωνα με αυτές, οι μεταβιβάσεις πόρων προς την Ελλάδα θα περιοριστούν. Δεδομένου ότι η πολιτική συνοχής θα επικεντρωθεί στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία 12 έως 13 δισ. ευρώ έναντι 20,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013.

Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Προβόπουλος, λόγω της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των πόρων της κατηγορίας αυτής, αν και η διαπραγμάτευση για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: