Δευτέρα, Οκτωβρίου 29, 2012

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: «ΌΧΙ» ΣΕ ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Η γερμανική νομοθεσία δεν θα επέτρεπε ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που συζητείται η χορήγηση νέας βοήθειας στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.


«Η γερμανική νομοθεσία για τον προϋπολογισμό, στο άρθρο 39, λέει ότι οι πιστώσεις μπορούν να χορηγούνται μόνο όταν θεωρείται απίθανη η πτώχευση», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Θα δέναμε τα χέρια μας με ένα τέτοιο μέτρο και σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, ξεκαθάρισε σήμερα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση κρατική χρηματοδότηση.

«Από την προοπτική της ΕΚΤ, η συμμετοχή σε "κούρεμα" δεν είναι εφικτή, καθώς αυτό θα αντιστοιχούσε σε άμεση κρατική χρηματοδότηση», είπε ο κ. Νοβότνι σε συνέδριο στη Βιέννη.

Εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε δύο χρόνια και προειδοποίησε ταυτόχρονα για τις «πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις» που θα είχε ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωζώνη.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει σύντομα πολιτική απόφαση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. «Πρόκειται για πολιτική απόφαση και δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει, διότι στα μέσα Νοεμβρίου, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πληρωμές», ανέφερε.

Πηγή: Reuters

ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: