Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2012

ΠΡΩΤΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ


Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, διεμήνυσε το Σαββατοκύριακο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που ήθελαν την Αθήνα να λαμβάνει τα χρήματα ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της έκθεσης της τρόικας, μόλις ψηφιστούν τα νέα μέτρα από την ελληνική Βουλή.

«Η τρόικα διαπραγματεύεται και συζητά με την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα συντάξει την έκθεσή της. Μόνο όταν παρουσιαστεί η έκθεση θα έχουμε μια βάση για να αποφασίσουμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μάρτιν Κότχαους, σε δήλωσή του στο περιοδικό «Spiegel».
Η απάντηση του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφορούσε δημοσιεύματα όπως αυτό του περιοδικού «Focus», που έγραφε ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου βοήθειας, παρά τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό και την ελλιπή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Οι προετοιμασίες
Ταυτόχρονα, το οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftwoche» ανέφερε ότι οι προετοιμασίες για την εκταμίευση είναι σε εξέλιξη παρότι οι όροι αξιολογούνται ως «μη απολύτως εκπληρωμένοι».
«Η έκθεση της τρόικας θα είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη ώστε η πολιτική να μπορέσει να αποδεσμεύσει τους πόρους», επεσήμανε το περιοδικό Focus, επικαλούμενο πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, ασαφές παραμένει, σύμφωνα με το Focus, το πότε η τρόικα θα παρουσιάσει την έκθεσή της. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο να υπάρξει μόνο μια προφορική ενδιάμεση έκθεση.
«Οι Ελληνες θα λάβουν έναν κατάλογο με μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα πρέπει να εγκρίνει σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία το κοινοβούλιό τους», ανέφερε αντίστοιχα το «Wirtschaft-woche» επικαλούμενο πηγές του Eurogroup.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χρήματα θα εκταμιευθούν μόνον εφόσον οι Ελληνες βουλευτές συμφωνήσουν. Ακόμη, τα δημοσιεύματα αυτά έκαναν λόγο για μικρότερη «τρύπα» στον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλαδή όχι της τάξης των 20 δισ. ευρώ αλλά των 18 δισ.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
1-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: