Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2012

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ


Ανοίγει σήμερα, για άλλη μια φορά, η ατζέντα των εργασιακών με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας για τον κατώτατο μισθό να πιέζουν και την τρόικα να ζητά περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και «μαχαίρι» στις αποζημιώσεις.
Στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου αναμένεται να βρεθεί το κρίσιμο ζήτημα του κατώτατου μισθού (όχι το ύψος του, αλλά κυρίως ο μηχανισμός καθορισμού του), ενώ οι νέες αξιώσεις της τρόικας για μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας, 6ήμερη εργασία και μείωση του κόστους των αποζημιώσεων ρίχνουν... βαριά σκιά στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει κοινωνικό νεκροταφείο.
Σε μια οικονομία που αλλάζει, ωστόσο, δεν μπορεί οι εργασιακές σχέσεις να μένουν καθηλωμένες στο παρελθόν», ανέφερε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά πως δεν θα υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά αναπροσαρμογή της διαδικασίας υπολογισμού του, όπως επίσης και ότι «δεν θα πειραχθούν ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα».
Ρύθμιση
Σημειώνεται πως το Μνημόνιο επιβάλλει νομοθετική ρύθμιση για μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους στη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, κάτι που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα, τα οποία διεκδικούν την αποκατάσταση της αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η πλευρά των εργαζομένων δεν δείχνει επίσης διατεθειμένη να συζητήσει ζήτημα μείωσης αποζημιώσεων ή νέας ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, να απειλεί ότι θα αποχωρήσει αν ανακινηθούν τέτοια θέματα. Τα συνδικάτα βρίσκονται, άλλωστε, επί ποδός πολέμου, προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πάντως, αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις επί των καυτών αυτών ζητημάτων στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής της τρόικας.
Η ατζέντα της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου περιλαμβάνει επίσης νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών, επιπλέον του 1,1% που ήδη ισχύει αναδρομικά, δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, της αδήλωτης μαύρης εργασίας και της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής, μείωση των διοικητικών βαρών και της γραφειοκρατίας στην αγορά εργασίας και διατήρηση σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων ΟΕΚ και ΟΕΕ.
Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
1-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: