Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2012

ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ «ΚΑΙΝΕ» ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ


Της Ελένης Μπότα
http://6meres.gr/
Περισσότερες από 50 αιτήσεις καθημερινά κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από δανειολήπτες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη με βάση τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ομως μία στις δύο αιτήσεις που φτάνουν τελικά στα δικαστήρια απορρίπτεται, ενώ οι περισσότερες παίρνουν ημερομηνία εκδίκασης για το 2019!


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 έχουν συζητηθεί 5.000 υποθέσεις, έχουν εκδοθεί 3.000 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 1.500 είναι απορριπτικές. Το 80% των απορρίψεων οφείλεται σε τυπικούς λόγους και μόλις το 20% σε λόγους ουσίας ενώ όσον αφορά στις θετικές αποφάσεις, μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες κατά τη διάρκεια του 6ου ευρωπαϊκού συνεδρίου με θέμα «αντιμετωπίζοντας την υπερχρέωση των νοικοκυριών», που πραγματοποίησε η Ε.ΚΠΟΙΖΩ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπερχρέωσης (ECDN), το EUROFOUND, την ΠΟΜΕΚ «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και την Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αλλάξει το κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού που δεν θα απαιτεί τη συναίνεση όλων των πιστωτών. Ειδικότερα, ο βασικός πιστωτής (που θα έχει το 51% της οφειλής) θα μπορεί να «υποχρεώνει» και τους υπόλοιπους πιστωτές σε ρύθμιση. Επίσης, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στον δανειολήπτη να πληρώνει το ποσό που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να δώσει (ανάλογα με τις ανάγκες του) και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού.

Στο μεταξύ, εισάγονται και άλλες ρυθμίσεις, όπως ότι οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για 4 χρόνια με επιτόκιο χαμηλό, ενώ η δόση αυτή δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ, κάτι που θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ.

Με βάση στοιχεία από έρευνα της EΚΠΟΙΖΩ, από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, η οργάνωση των καταναλωτών απέστειλε 28.465 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών για 7.998 μέλη της και εξωδικαστικά δεν έχει επιτευχθεί κανένας συμβιβασμός, ενώ έχει ρυθμιστεί μικρός αριθμός υποθέσεων, περίπου 100 , που αφορούν μικρές οφειλές σε 1-2 τράπεζες.
Από αυτές τις υποθέσεις, το 69,3% αφορά δανειολήπτες με ακίνητη περιουσία και μόλις το 30,7% χωρίς.

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή προκύπτει, επίσης, ότι σε περιπτώσεις οφειλετών χωρίς περιουσιακά στοιχεία διατάχθηκε κούρεμα του συνολικού χρέους σε ποσοστό 60% κατά μέσον όρο.
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα, δηλαδή πρόσωπα που δεν είναι έμποροι και βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς δόλο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και, εφόσον πληρούνται οι ανάλογες προϋποθέσεις, να απαλλαγούν από μέρος ή και από το σύνολο των χρεών τους.
ΠΡΕΖΑ TV
2-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: