Πέμπτη, Δεκεμβρίου 13, 2012

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ ΣΤΟΝ ΑΛ-ΜΑΣΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ CIA


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε αποζημίωση 60.000 ευρώ στο Χαλέντ Αλ-Μάσρι ο οποίος το 2003 είχε συλληφθεί από τις Αρχές της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια είχε παραδοθεί στη CIA· κρατήθηκε επί μήνες σε μυστικές φυλακές πριν απελευθερωθεί αφού είχε γίνει σαφές ότι επρόκειτο περί λάθους.


Η αποζημίωση θα καταβληθεί από την ΠΓΔΜ που «κρίθηκε ένοχη για τον βασανισμό και την απάνθρωπη μεταχείριση του αλ-Μάσρι και στην ίδια τη χώρα και μετά τη μεταφορά του στις αμερικανικές Αρχές στο πλαίσιο εξωδικαστικής έκτακτης μεταγωγής (extra-judicial rendition)».

Όπως τόνισε το ΕΔΑΔ, η μαρτυρία του Μάσρι έχει πολύ ισχυρή τεκμηρίωση. 

Ο λιβανέζικης καταγωγής Γερμανός αλ-Μάσρι συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2003 με την υποψία των σχέσεων με ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Κρατήθηκε για 23 ημέρες σε ξενοδοχείο στα Σκόπια και μετά μεταφέρθηκε με μυστική πτήση στο Αφγανιστάν. Στο αεροσκάφος τον έγδυσαν, τον κακοποίησαν σωματικά και τον υποχρέωσαν να φορέσει πάνες.

Στο μυστικό κέντρο κράτησης παρέμεινε άλλους τέσσερις μήνες και βασανίστηκε και εκεί.

Τελικά, όταν διαπιστώθηκε από τη CIA ότι ήταν ο λάθος άνθρωπος, τον μετέφεραν με άλλη παράνομη πτήση στην Αλβανία και (κυριολεκτικά) τον πέταξαν στην άκρη ενός δρόμου χωρίς να του δώσουν καμιά άλλη βοήθεια.

Ο αλ-Μάσρι προσπάθησε χωρίς επιτυχία να μηνύσει 13 πράκτορες της CIA, αναφέρει το BBC, ανεπιτυχής ήταν και οι προσπάθειες του για δικαίωση και σε αμερικανικά δικαστήρια. Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι πάντως σε κάθε περίπτωση δικαίωση για τον ίδιο και για υπέρμαχους των ανθρώπινων δικαιωμάτων–«ιστορική απόφαση» την χαρακτήρισε μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία.

Σήμερα, ο αλ-Μάσρι είναι κρατούμενος για αδικήματα που διέπραξε εκεί και θα αποφυλακιστεί στις αρχές του 2013.

Η ΠΓΔΜ δεν σχολίασε το αποτέλεσμα της δίκης και δήλωσε ότι θα αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της ετυμηγορίας.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
13-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: