Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2012

«DEUTSCHE BANK»: ΣΧΕΤΙΖΕΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Εκθεση με την οποία αποτιμά τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νότια της Κρήτης (χωρίς να συμπεριλαμβάνει το Ιόνιο και το Αιγαίο), συνδέοντας την εκμετάλλευση με την εξέλιξη των δημοσιονομικών στην Ελλάδα, εκπόνησε η «Deutsche Bank», βάζοντας για τα καλά τα ενεργειακά αποθέματα στο παιχνίδι των ανταγωνισμών για τη διαχείριση της κρίσης.
Η γερμανική τράπεζα αποτιμά στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ την αξία των κοιτασμάτων, αν ισχύουν τα δεδομένα των έως τώρα ερευνών, και υπολογίζει στα 214 δισ. ευρώ -107% του σημερινού ΑΕΠ- το καθαρό όφελος για το δημόσιο. Η ίδια έκθεση, εξετάζει τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων, που είναι και το ζουμί της μελέτης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κέρδη από την εξόρυξη του φυσικού αερίου θα αρχίσουν να εισρέουν στα δημόσια ταμεία γύρω στο 2020, χρονιά που είχε τεθεί αρχικά σαν στόχος για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Η τράπεζα συσχετίζει αυτά τα στοιχεία με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για το οποίο λέει ότι αλλάζουν τα δεδομένα αν γίνει εξόρυξη των αποθέματων.
Σε άλλο σημείο, προβλέπει ότι η ανάδειξη της Ελλάδας στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο, μπορεί να ενθαρρύνει προσεγγίσεις «φυγόκεντρες» από την ΕΕ. Προσθέτει ακόμα πως η μείωση του εργατικού κόστους και οι μειώσεις σε άλλα κόστη, ενδέχεται να προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια στις εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν.
Η «Deutsche Bank» προτείνει τη δέσμευση ενός ποσοστού από τα μελλοντικά έσοδα σε ένα ειδικό ταμείο που θα εξισορροπεί βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές και θα επενδύει σε δραστηριότητες εκτός του ενεργειακού τομέα.
http://www.rizospastis.gr
ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΞΟΥ ΡΕ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!! ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΤΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΕΣΕΙ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ!!! ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΕΞΩ ΜΕ ΤΙΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΕΣ!!