Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2012

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΟΠΥΥ - ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ


Ούτε τα μισά από τα χρήματα που ξοδεύουν για τις μετακινήσεις τους από και προς τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) δεν αποζημιώνει από 1/12/2012 ο ΕΟΠΥΥ τους νεφροπαθείς. Μεγαλύτερα θύματα είναι οι νεφροπαθείς που μένουν στην επαρχία και σχεδόν μέρα παρά μέρα πρέπει να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για τις αιμοκαθάρσεις τους, ξοδεύοντας ως και χιλιάδες ευρώ.
Γι' αυτούς ο νέος κανονισμός παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ προβλέπει: Για αποστάσεις έως 50 χλμ από τον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου προς το πλησιέστερο διαθέσιμο κέντρο αιμοκάθαρσης, ο Οργανισμός αποζημιώνει με το ποσό των 400 ευρώ, για αποστάσεις 50 χλμ - 80 χλμ με 550 ευρώ και για αποστάσεις άνω των 80 χλμ με 800 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, για 13 αιμοκαθάρσεις το μήνα για την απόσταση Δίστομο - Λειβαδιά (περίπου 25 χλμ) το κόστος της μετακίνησης με ταξί (και αναμονή) είναι 1.100 ευρώ το μήνα και για την απόσταση Μαλαισίνα - Λειβαδιά (περίπου 50 χλμ), 1.600 ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα νεφροπαθείς ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ δεν έχουν πάρει από τον ΕΟΠΥΥ ούτε ένα ευρώ από τις αρχές του χρόνου για τις μετακινήσεις τους.

Επιπλέον, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2883/Β/26-10-2012) θα καταβάλλουν συμμετοχή για τα φάρμακα που λαμβάνουν και δε σχετίζονται με την αιμοκάθαρση.
Πρόκειται ουσιαστικά για «εν ψυχρώ δολοφονία» όσων νεφροπαθών δεν έχουν να πληρώσουν και 71 νεφροπαθείς από περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας υπογράφουν κείμενο προς τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, προς τον ΕΟΠΥΥ και πολιτικά κόμματα ζητώντας: Αμεση καταβολή των μεταφορικών από και προς τις ΜΤΝ και αποζημίωση με την απόδειξη της ταμειακής μηχανής του ΤΑΞΙ. Να εξασφαλιστεί δημόσια, δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση από το κράτος. Κατάργηση κάθε συμμετοχής σε φάρμακα.
http://www.rizospastis.gr
ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: