Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2013

ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟ AIDS ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ


Αυστραλός επιστήμονας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε έναν τρόπο να στρέψει τον ιό HIV εναντίον του εαυτού του ώστε αυτός να μην εξελίσσεται στη νόσο του AIDS. Ανακάλυψη που, εφόσον επιβεβαιωθεί και σε εκτενείς κλινικές δοκιμές, ανοίγει το δρόμο για την καταπολέμηση της μάστιγας.


Ο Ντέιβιντ Χάριτς, του Ινστιτούτου Ιατρικής Ερευνας του Κουίνσλαντ, δηλώνει ότι κατάφερε να τροποποιήσει μια πρωτεΐνη του HIV -την οποία υπό κανονικές συνθήκες ο ιός χρησιμοποιεί για να κάνει αντίγραφα του εαυτού του και να εξαπλωθεί- με τέτοιο τρόπο ώστε αυτή να εμποδίζει «δραστικά» την ανάπτυξή του.

Αυτό σημαίνει, εξηγεί ο ερευνητής, ότι «ο ιός θα μπορούσε να μολύνει ένα κύτταρο αλλά δεν θα εξαπλωνόταν. Ενας φορέας θα εξακολουθούσε να είναι μολυσμένος από τον HIV -η πρωτεΐνη δεν αποτελεί θεραπεία του ιού- ωστόσο ο ιός θα έμενε σε λανθάνουσα κατάσταση, δεν θα ξυπνούσε, οπότε δεν θα εξελισσόταν σε AIDS (...) Με μια θεραπεία που θα βασίζεται σ' αυτόν το μηχανισμό ο φορέας θα μπορούσε να διατηρήσει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα».

Η τροποποιημένη πρωτεΐνη, την οποία ο Χάριτς ονομάζει Nullbasic, έχει παρουσιάσει σημαντική ικανότητα ανάσχεσης του ιού στο εργαστήριο και οι πρώτες δοκιμές σε ζώα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους. Εφόσον η αποτελεσματικότητά της αποδειχθεί και από περαιτέρω έρευνες, ανοίγει ο δρόμος για ένα ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση του AIDS που μπορεί ν' απαλλάξει τους φορείς του HIV από την ισχυρή και δαπανηρή φαρμακευτική αγωγή στην οποία υποβάλλονται σήμερα για να κρατήσουν τον ιό υπό έλεγχο.

Η πλειονότητα των φορέων του HIV μπορεί να μην εμφανίσει AIDS για 10-15 χρόνια, διάστημα το οποίο παρατείνεται με τη χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων. Η Nullbasic, δήλωσε ο Χάριτς στο ραδιοφωνικό σταθμό ABC, «είναι ο πρώτος παράγοντας που μπορεί να σταματήσει τον HIV σε πολλά στάδια του κύκλου ζωής του ιού. Για ν' αντιμετωπίσουμε το AIDS πρέπει είτε να εξαλείψουμε τη μόλυνση είτε να εμποδίσουμε τη διαδικασία εξέλιξης της νόσου κι αυτό είναι που αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να πετύχει, πιθανόν για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα». Μια θεραπεία βασισμένη στη γονιδιακή τροποποίηση της εν λόγω πρωτεΐνης είναι βεβαίως ακόμη πολλά χρόνια μακριά. Η μελέτη του Χάριτς δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης «Human Gene Therapy».

(ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ)

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: