Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2013

ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΝΗΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ


Του ΒΑΣ. Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ
Το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, μετά την κατάργησή του, είναι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Με τη νομική γλώσσα περιγράφεται ως εταιρεία παραγωγής και εκμετάλλευσης βιβλιογραφικών στοιχείων και υπηρεσιών που συστάθηκε το 2001 από εκδότες και πέρασε το 2004 στο ΕΚΕΒΙ, με σκοπό το σχεδιασμό, τη δημιουργία, τη διαχείριση και τη διάθεση μιας ηλεκτρονικής τράπεζας πληροφοριών για την ελληνική αγορά του βιβλίου.
 Τηρουμένων των αναλογιών και σε μικροκλίμακα, είναι ό,τι αποτελεί προτεραιότητα για το ελληνικό κράτος, π.χ. η παραχώρηση της έκτασης-«φιλέτου» του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Ετσι, η έριδα που ξέσπασε, μεταξύ της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) και του Οργανισμού Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), δεν έκανε εντύπωση σε όσους ασχολούνται με τα εκδοτικά δρώμενα.


Η ΕΝΕΛΒΙ κατηγορεί τον ΟΣΔΕΛ ότι δεν απέδιδε το 20% των εσόδων του, ως όφειλε εκ του ιδρυτικού νόμου, στο ΕΚΕΒΙ (27 Δεκεμβρίου 1994). Και ακόμη ότι έχει ξεκινήσει, εδώ και δύο χρόνια, την προσπάθεια να υποκαταστήσει τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Το αίτημα της απόδοσης του ποσοστού είχε θέσει και ο Χρήστος Λάζος, όταν αποχώρησε από τη διεύθυνση του ΕΚΕΒΙ.

Αντίκειται στο Σύνταγμα

Οι νομικοί του ΟΣΔΕΛ απαντούν: Γνωμοδότησαν ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και στο ελληνικό Σύνταγμα. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, πριν από τρία χρόνια, θεωρείται αμετάκλητη: εισπράξεις του ΟΣΔΕΛ θεωρούνται μόνο τα ποσά που παρακρατούνται για τα λειτουργικά έξοδα.

Ο ΟΣΔΕΛ επιμένει ότι προτίθεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Το επιχείρημά του ακούγεται λογικό: να εξακουλουθήσει η δωρεάν πρόσβαση στον βιβλιογραφικό ιστότοπο. Πάντως, επί του θέματος, ορισμένοι από τον εκδοτικό χώρο επιθυμούν η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ να υπαχθεί στη Διεύθυνση Γραμμάτων, με το φόβο μήπως περάσει σε ιδιώτες. Σ' αυτή την περίπτωση υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ο χρήστης να πληρώνει κάποιο αντίτιμο.

Τα πρώτα χρήματα, περί τα 100 εκατ. δρχ., τα κατέβαλαν οι εκδότες (Δαρδανός, Πατάκης, Καστανιώτης, Ψυχογιός, Χάρλενικ, Αλκυών κ.ά.) και τα πρωτοβάθμια σωματεία τους, συστήνοντας ανώνυμη εταιρεία. Στις 21 Ιανουαρίου 2004 έγινε εκκαθάριση, με εκπροσώπους τον Αθανάσιο Ψυχογιό και τον Κωνσταντίνο Γκοβόστη, και η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ αγοράστηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου αντί του ποσού των 365.000 ευρώ (καθαρό ποσό: 309. 322 ευρώ + 18% ΦΠΑ).

Και μία είδηση: Ο ΟΣΔΕΛ αγόρασε το Σπίτι του Βιβλίου (Θεμιστοκλέους 73) για να στεγαστεί αντί 250.000 ευρώ, ένα νεοκλασικό του 19ου αιώνα, που ανήκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών. Ο χώρος είχε παραχωρηθεί από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: