Τετάρτη, Ιανουαρίου 02, 2013

ΝΕΟΙ, ΑΝΕΡΓΟΙ,ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ-ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΕΚΑΝΑΝ ΡΕ,ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΣΠΙΤΙ;ΤΙ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;


Ούτε βήμα μακριά από το πατρικό σπίτι δεν μπορούν να κάνουν οι νέοι στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Κάποιοι μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και αναζητούν απεγνωσμένα εργασία. Ορισμένοι στάθηκαν πιο τυχεροί και βρήκαν δουλειά - έστω κι αν δεν έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους. Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στη ζωή τους, εξακολουθώντας να μένουν μαζί με τους γονείς τους και να κοιμούνται στο παιδικό - εφηβικό τους δωμάτιο.

Η τάση των νέων να... επιμηκύνουν τη συγκατοίκησή τους με τους γονείς, που παρατηρούσαν οι ερευνητές τα προηγούμενα χρόνια, τώρα φαίνεται πως έχει εδραιωθεί για τα καλά, αφού τα ποσοστά - ιδίως στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες - είναι αυξημένα. Η χώρα μας φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση, με τους νέους να μην παίρνουν την απόφαση να φύγουν και να μένουν - το 57% ηλικίας 18-34 ετών - στην... αγκαλιά των γονέων τους. Γι' αυτό, άλλωστε δήλωσαν σε ποσοστό 55% σε παλαιότερη διαδικτυακή έρευνα της εταιρείας ACNielsen, η οποία έγινε σε δείγμα 22.000 νέων από 41 χώρες, ότι θεωρούν απολύτως φυσιολογική την τάση να μένουν στο σπίτι με τη μητέρα και τον πατέρα τους.
«Για την Ελλάδα η καθυστερημένη ανεξαρτητοποίηση δεν είναι νέο φαινόμενο. Ηδη από τη δεκαετία του '70 βλέπαμε τα σημάδια αυτά. Μέχρι τώρα οι νέοι έφευγαν από την πατρική εστία μετά τις σπουδές και λόγω γάμου. Δεν υπήρχε, όπως στο εξωτερικό, η ενδιάμεση φάση της νεανικής συγκατοίκησης. Τώρα η οικονομική κρίση έχει προσθέσει κι άλλες αιτίες, για τις οποίες καθυστερούν: η εργασιακή ανασφάλεια, η ανεργία. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι γενικά η νέα γενιά είναι κατά κάποιον τρόπο καλομαθημένη, αφού τα περιμένει όλα έτοιμα», εξηγεί η κοινωνιολόγος και ερευνήτρια του ΕΚΚΕ Λάουρα Αλιμπράντη. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτες που έχει πραγματοποιήσει η ίδια, ακόμη κι όταν φύγουν από το σπίτι δεν απομακρύνονται πολύ, γιατί πάντα η οικογένεια αποτελεί το στήριγμα.
Είναι 24 ετών και σε περίπου έναν μήνα ολοκληρώνει τις σπουδές της στην Οργάνωση και Διοίκηση. Μέχρι τώρα για την Κατερίνα Αρσλάνογλου ήταν απαγορευτικό να φύγει από το σπίτι για να μείνει μόνη. Ακόμη και τώρα, όμως, μία τέτοια κίνηση φαντάζει εντελώς ουτοπική. «Εχω ήδη αρχίσει να ψάχνω για δουλειά. Δεν έχω βρει κάτι πάνω στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, παρά λίγες θέσεις στην Αθήνα, οι οποίες όμως με "αποκλείουν" εξαρχής, αφού ζητούν εμπειρία που δεν έχω. Γι' αυτό και η λύση του εξωτερικού μοιάζει να είναι μια ρεαλιστική διέξοδος», λέει η νεαρή. Στο πατρικό σπίτι μένει και ο μεγαλύτερος αδερφός της, ο οποίος εργάζεται. «Κανείς από τους δυο μας δεν σκέφτεται να αφήσει το σπίτι των γονιών μας και να μείνει μόνος του. Ακόμη κι αν βρω δουλειά, η εργασιακή ανασφάλεια είναι τέτοια που δεν ξέρεις για πόσο χρόνο θα την έχεις».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ». Στην πόλη καταγωγής της, τις Σέρρες, επέστρεψε η Χρύσα Σμηλιάνη, μετά τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη. «Και φυσικά, μέχρι να βρω δουλειά, να έχω έσοδα, να σταθεροποιηθώ οικονομικά, δεν βλέπω άλλη λύση παρά το πατρικό σπίτι. Αλλωστε, ακόμη και τώρα να εργαζόμουν, οι πρώτοι μισθοί είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν σε έναν νέο να τα βγάλει πέρα μόνος του και οι γονείς δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν και για ένα δεύτερο σπίτι. Είμαστε, βέβαια, και μια γενιά καλομαθημένη, που τα περιμένει όλα έτοιμα», λέει η 23χρονη. Στο πατρικό μένουν και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της, τα οποία εργάζονται, έχουν τα χρήματα για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά συνεισφέρουν παράλληλα στο σπίτι.

Περικοπές εξόδων. Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει τους νέους στη χώρα μας όχι μόνο να μην αφήνουν την οικογενειακή εστία, αλλά και να περιορίζουν πολύ τα έξοδά τους. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε το 2010 η εταιρεία ερευνών Focus, το 65% των νέων αντιμετωπίζει την κρίση με μείωση των εξόδων, ενώ το 26% με οικονομική στήριξη από τους γονείς.
Το φαγητό απ' έξω έχει κοπεί, ενώ οι έξοδοι έχουν γίνει σαφώς πιο οικονομικές και κατά προτίμηση σε μαγαζιά που έχουν χαμηλότερες τιμές. «Παλιότερα δεν το πολυσκεφτόμασταν και βγαίναμε. Τρώγαμε με μεγαλύτερη ευκολία έξω. Τώρα η κρίση έχει κάνει κι ένα καλό: προτιμάμε το φαγητό της μαμάς και μάλιστα η οικογένειά μου μαζεύεται την ίδια ώρα στο σπίτι, οπότε έπειτα από αρκετά χρόνια τρώμε και πάλι όλοι μαζί», λέει η Κατερίνα Αρσλάνογλου, ενώ ο 22χρονος Χρήστος Αφεντούλης προσθέτει πως «τα πολλά πολλά έξοδα έχουν κοπεί, κι αυτό κυρίως γιατί δεν θέλω να επιβαρύνω επιπλέον τους γονείς μου». Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus, το 66,9% των ενηλίκων στη χώρα μας επιλέγει πλέον τρόπους ψυχαγωγίας που απαιτούν μικρό ή  μηδαμινό χρηματικό ποσό. Το αντίστοιχο ποσοστό, δύο χρόνια πριν, ήταν 57,5%.
Ρεπορτάζ Εύη Σαλτού
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
2-1-2013

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μαλάκας ήτανε ο κασιδιάρης που δεν έφυγε από τη μαμάκα του?
δεν βλέπετε πόσο άντρας γίνεσαι, άμα σε ταϊζει η μαμά και ο μπαμπάς μέχρι τα 40?
μέχρι και βουλευτής γίνεσαι (έχει πολλούς ανισσόροπους ψηφοφόρους η ελλάδα).

Ανώνυμος είπε...

Καλά σωστά τα λες ''πρεζα'' αλλά θυμηθώ και τις εποχές της ευημερίας της χώρας πάλι το ποσοστό που έμενε στο σπίτι του μπαμπά και της μαμάς είθισται να ήταν πανευρωπαικά υψηλό....ε να είμαστε και αντικειμενικοί.

Ανώνυμος είπε...

τώραθα έρθει ο ΣΥΡΥΖΑ και θα καθαρίσει αλά κουμουνίστα του ανισσόροπους ψηφοφόρους που τόλμησαν και ψήφισαν Χρυσή Αυγή

Ανώνυμος είπε...

Τι καλομαθημενοι και μαλακιες? Πως να φυγουν τα παιδια απο το σπιτι με τετοια ανεργια? Εκτος αν προτιμανε να μεινουν στα παγκακια