Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2013

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα ζητήσει η αντιπολιτευόμενη «Σοσιαλδημοκρακτική Ένωση» (SDSM) στην πΓΔΜ, όπως αποφάσισε στη συνεδρίαση της η διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Το κόμμα αναμένεται να ζητήσει η προσφυγή στην κρίση του λαού να γίνει μαζί με τις δημοτικές κάλπες που θα στηθούν το Μάρτιο.


Όπως ανέφεραν πηγές από το SDSM, του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, το κόμμα θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στις δημοτικές και στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα ζητήσει, τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών υπηρεσιακών υπουργών (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών) στη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ώστε να εξασφαλιστεί το «αδιάβλητο» των εκλογών.

Οι τρεις υπηρεσιακοί υπουργοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να είναι πρόσωπα αποδεκτά από την αντιπολίτευση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει επιπλέον την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, την ενσωμάτωση στην εκλογική νομοθεσία της χώρας των συστάσεων του ΟΑΣΕ και την τοποθέτηση νέου γενικού διευθυντή στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ. Ακόμη, το κόμμα του κ.Τσερβένκοφσκι θα ζητήσει αυξημένη επιτήρηση των εκλογών από διεθνείς παρατηρητές.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι απορρίψει τις προϋποθέσεις αυτές, τότε, όπως σημειώσαν πηγές της αντιπολίτευσης, το SDSM δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν εντός και εκτός της Βουλής της ΠΓΔΜ, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ψήφισης του προϋπολογισμού, η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της ΠΓΔΜ.

Δεσμεύτηκε δε να συνεχίσει τον «ανένδοτο πολιτικό αγώνα» που κήρυξε μετά τα επεισόδια στη Βουλή, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την ίδια ως «βίαιη κατάλυση της δημοκρατίας».

Πιθανότατα στις 24 Μαρτίου οι δημοτικές κάλπες

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2011, με νικητή τον συνασπισμό VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που εξέλεξε 56 βουλευτές. Δεύτερο, με 42 βουλευτές, ήρθε το SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Το VMRO-DPMNE, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο στις εκλογές εκείνες εξέλεξε 15 βουλευτές. Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 123 έδρες.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την Τρίτη ότι οι δημοτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν κανονικά, ασχέτως αν σε αυτές δεν συμμετάσχει η αντιπολίτευση υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dnevnik, ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, θα προκηρύξει την Παρασκευή τις δημοτικές εκλογές. Κατά πάσα πιθανότητα οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την Κυριακή 24 Μαρτίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμη, τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ έχουν αναφέρει ότι θα συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και μάλιστα έχουν γνωστοποιήσει ποιους υποψήφιους θα υποστηρίξουν σε ορισμένους δήμους, στους οποίους ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: