Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2013

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ, ΟΙ ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Στο χαρτί στρέφονται πια οι ρακοσυλλέκτες, όπως αποκαλύπτουν στην εφημερίδα μας ιδιοκτήτες μάντρας με τους οποίους επικοινωνήσαμε. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουν τη συλλογή χαλκού και μετάλλων, αφού αποτελεί εγγυημένο μεροκάματο για τους «ανθρώπους με τα καροτσάκια».
Ανθρωποι εταιρειών ανακύκλωσης και μεταποίησης μετάλλου αλλά και ιδιοκτήτες μάντρας ανά την Αττική εκτιμούν, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», πως αυτή η στροφή θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, παρότι το κέρδος είναι ακόμη μικρό, καθώς οι μάντρες πληρώνουν 9-10 λεπτά το κιλό, ενώ, ανάλογα με την ποιότητα του χαρτιού, η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 15 λεπτά το κιλό.


Προς το παρόν, με την τιμή του χαλκού στις διεθνείς αγορές να ανεβαίνει συνεχώς, η «πραμάτεια» των γυρολόγων αποτελεί «μικρό θησαυρό»: πληρώνονται με 5 ευρώ ανά κιλό χαλκού, ενώ ο τζίρος, ακόμη και στις μικρές μάντρες, σε Ταύρο, Βοτανικό και Ασπρόπυργο, όπου καταλήγουν έως και 100 γυρολόγοι καθημερινά, κυμαίνεται στα 500-1.000 ευρώ. Οι μάντρες που λιώνουν το μέταλλο, μπορούν να το μεταπωλήσουν -νόμιμα πλέον- ακόμη και στο εξωτερικό.

Στο στόχαστρο των επιτηδείων μπαίνουν πια και οι μεγάλες μάντρες μετάλλων: «Εχω δηλώσει 4 ληστείες στην Αστυνομία, ενώ μια φορά μού έκλεψαν δύο τόνους μετάλλου, κάτι που σημαίνει 10.000 ευρώ ζημιά», μας λέει ο Εμμανουήλ Τσαλδάρης, ιδιοκτήτης της εταιρείας ανακύκλωσης SCRAP METAL, κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη αγορά από ρακοσυλλέκτες, η οποία σε λίγο καιρό θα αποτελείται από περισσότερο κόσμο». Οι άνθρωποι αυτοί ψάχνουν εξονυχιστικά στα σκουπίδια για ηλεκτρικές συσκευές, κυρίως ψυκτικές (ερκοντίσιον κ.λπ.), προσπαθώντας να βγάλουν και την παραμικρή ποσότητα χαλκού.

«Πριν από λίγο καιρό, μου ήρθε μια κυρία καθώς πρέπει, σαν τη μάνα μου, με ένα παλιό ψυγείο σε ένα καρότσι. Με ρώτησε τι μπορώ να της δώσω για να πάρει στο παιδί της γάλα. Μου λέει «Θα ξαναβγώ αύριο». Δουλεύει το πρωί καθαρίστρια και το μεσημέρι κοιτάει μήπως μαζέψει κανένα ψυγείο, κανένα πλυντήριο», λέει ο ίδιος.

*Η «Εφ.Συν.» προκειμένου να ενημερωθεί για την έκταση της κλοπής καλωδίων που εμπεριέχουν χαλκό από το σύστημα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, επικοινώνησε με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ), μέσω της ΔΕΗ, λαμβάνοντας την απάντηση ότι η «νεοσύστατη» εταιρεία, διάρκειας ζωής πλέον των δύο ετών, προχωρά τώρα στη σχετική καταγραφή.

Στ.Ζ.
ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: