Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2013

Εργα με έκπτωση έως 75%- Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΘΕΤΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ


Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Με εκπτώσεις-ρεκόρ, που κυμαίνονται από 55 έως και 75% επί των αρχικών προϋπολογισμών, ανατίθενται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες κατασκευής μεγάλων υδραυλικών έργων και φραγμάτων σε Χαλκιδική, Πρέβεζα και Μεσσηνία, ενώ χτυπητό παράδειγμα αποτελεί και η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών για την ανάθεση της μελέτης του φράγματος Τσικνιά, στη Λέσβο, σε μελετητικό σχήμα συνολικά 10 εταιρειών, με έκπτωση 58,36%.
Δηλαδή επί προϋπολογισμού 3.305.499,16 ευρώ η προσφορά ανήλθε σε 1.376.310,00 ευρώ. Τεχνικοί παράγοντες αναφέρουν προς την «Ε» ότι οι υπερβολικές εκπτώσεις αφ' ενός μεν προδίδουν τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός και μελετητικός κλάδος, με αποτέλεσμα να επικρατεί μεταξύ των εταιρειών ανταγωνισμός χωρίς όρια, αφ' ετέρου δε προκαλούνται εύλογα ερωτήματα κατά πόσο επηρεάζουν την ποιότητα και πληρότητα των μελετών και εν συνεχεία των έργων.


Το φράγμα του Τσικνιά, σύμφωνα με τοπικές πηγές της Λέσβου, είναι ένα πολύπαθο έργο, που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο και γι' αυτόν το λόγο χαρακτηρίζεται και «Αχελώος της Λέσβου». Η απόφαση ανάθεσης που υπογράφηκε χθες από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Σταύρο Καλογιάννη, αφορά τη μελέτη του φράγματος Τσικνιά και των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού για την ύδρευση της πόλης της Μυτιλήνης και των περιοχών Καλλονής και Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Φράγμα ύψους 38 μ.

Στα έργα της μελέτης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: η κατασκευή φράγματος ύψους 38 μέτρων επί του χειμάρρου Τσικνιά για τη δημιουργία ταμιευτήρα 12,5 εκατομμυρίων κυβικών, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού (ΕΕΝ) μέσης ημερησίας παροχής αιχμής 40.000 κυβικών ανά ημέρα, αγωγοί μεταφοράς επεξεργασμένου νερού από τις ΕΕΝ προς τη Μυτιλήνη, μήκους 42 χιλιομέτρων, από τις ΕΕΝ προς την Καλλονή, μήκους 3,7 χιλιομέτρων και από τις ΕΕΝ προς την Αγ. Παρασκευή, μήκους 8,5 χιλιομέτρων.

Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 36 μήνες και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε: «Η μελέτη κατασκευής των έργων ύδρευσης αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των οξυμένων υδατικών αναγκών ολόκληρου του νησιού της Λέσβου, σε βάθος χρόνου, δεδομένου ότι θα ληφθούν παράλληλα μέτρα εξοικονόμησης και περιορισμού των απωλειών νερού σε όλες τις χρήσεις. Ο στρατηγικός σχεδιασμός των έργων που προωθεί το υπουργείο μας προτάσσεται στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και είναι σύμφωνος με τα πορίσματα της Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης που εκπονήθηκε για τη Λέσβο. Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, προϋπολογισμού 38 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο προωθεί ένα άλλο σημαντικό έργο υποδομής, την ύδρευση της Μυτιλήνης και των περιοχών Καλλονής και Αγ. Παρασκευής».

ENET.GR
ΠΡΕΖΑ TV
26-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: