Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2013

ΎΣΤΑΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ...


Ύστατες προσπάθειες ώστε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση. 
Το πρωί συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ. Αυτή την ώρα ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται στη Βουλή για την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των βουλευτών. 


Στις 15:15 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και στις 16:00 θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχει αλλάξει η στάση του ΑΚΕΚ απέναντι στην απόφαση του Eurogroup, o επικεφαλής του κόμματος Άντρος Κυπριανού απάντησε «όχι».

«Εάν δεν επικυρωθεί η επώδυνη συμφωνία του Eurogroup η Κύπρος θα 'κλείσει'. Αυτό που έγινε εκβιαστικά ήταν και αδόκιμο και προκλητικό και δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία, αλλά μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πάμπος Χαραλάμπους.

Εναλλακτικά σενάρια

Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη διερευνά εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν τη μείωση του «κουρέματος» για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από 6,75% σε 3% και την αύξηση της δασμολόγησης για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στο 10%. Για τις καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%.
Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, προσεγγίζουν όμως τις αντιπροτάσεις που είχε υποβάλει η Λευκωσία στην σύνοδο του Eurogroup την Παρασκευή. 

Επίσης, η Λευκωσία επιχειρεί να ανακόψει τη φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, γι’ αυτό και παρέχει κίνητρα προς όσους καταθέσουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο για περίοδο δύο χρόνων. Στην περίπτωση αυτή θα καταβληθεί στους καταθέτες από το κράτος το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους σε ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο, όπως ενημέρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής.

Ανταλλάγματα υπόσχεται στους καταθέτες ο Νίκος Αναστασιάδης
Η τύχη των επιδιώξεων της Λευκωσίας, που προβάλει ως κύριο επιχείρημά της την πιθανότητα η Κύπρος να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωζώνης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση των αγορών στην απόφαση του Eurogroup και η οποία έτυχε αρνητικότατης υποδοχής από το σύνολο του διεθνούς Τύπου κι από τις διεθνείς αγορές στις πρώτες τους συνεδριάσεις.

Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια προκάλεσε η απόφαση για την Κύπρο
Η όποια αρνητική υποδοχή της απόφασης και από τα ξένα χρηματιστήρια είναι προφανές ότι θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Λευκωσίας σ' αυτή την ύστατη κίνηση για την κατά το μέγιστο δυνατόν βελτίωση των προβλεπομένων από την απόφαση του Eurogroup.

Ψηφοφορία-θρίλερ

Σύμφωνα με μέχρι τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι ψηφίσουν 27 με 30 βουλευτές, στο όριο των 29 ψήφων που απαιτούνται για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 19 από τους 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μία βουλευτής του κόμματος, η Στέλλα Κυριακίδου, βρίσκεται σε ταξίδι στην Αργεντινή και προσπαθεί να επιστρέψει εγκαίρως στην Κύπρο.

Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους. Από τους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ οι 5 θεωρείται ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, ενώ άλλοι (Αντώνης Αντωνίου, Γιώργος Προκοπίου) φέρονται να μην έχουν αποφασίσει ακόμα και ακόμη ένας (Νικόλας Παπαδόπουλος) τάχθηκε ανοικτά κατά του νομοσχεδίου.

Αντίστοιχα, το επίμαχο νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν, σύμφωνα με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, τουλάχιστον οι 27 από τους 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης: Οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων, ένας ανεξάρτητος και οι ένας από τους δύο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ. Υπέρ του «ναι» ενδέχεται να κλίνει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλύρης. 

Οι ισορροπίες πάντως είναι εξαιρετικά λεπτές και η εικόνα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: