Πέμπτη, Μαρτίου 07, 2013

Θετικά αποτελέσματα νέας θεραπείας για τη νευρική ανορεξία


Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά παγκοσμίως να βοηθήσουν ασθενείς με σοβαρή και χρόνια νευρική ανορεξία, μέσω «βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης» (Deep Brain Stimulation). Η συγκεκριμένη πάθηση δύσκολα θεραπεύεται, με τη χρήση άλλων μεθόδων, όπως η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα.


Οι καναδοί γιατροί εμφύτευσαν μια μικρή συσκευή σαν βηματοδότη στον εγκέφαλο 6 σοβαρά ανορεξικών γυναικών ηλικίας 24 έως 57 ετών, οι οποίες έπασχαν από νευρική ανορεξία από 4 έως 37 χρόνια. 

Οι 3 από τις ασθενείς αύξησαν το βάρος τους και βελτίωσαν την ψυχική διάθεσή τους, ενώ δεν είχε επιτευχθεί ανάλογη πρόοδος με άλλες θεραπείες στο παρελθόν.

Η νέα μέθοδος δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».  Για μικρή πιλοτική μελέτη με πρωταρχικό στόχο τη διαπίστωση της ασφάλειας της συγκεκριμένης τεχνικής έκαναν λόγο οι ερευνητές του Κέντρου Νευροεπιστήμης Κρέμπιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροχειρουργικής του πανεπιστημίου του Τορόντο Άντρες Λοζάνο. Την περιγραφή του για τη νέα μέθοδο μπορείτε να δείτε εδώ.

Πάντως, οι καναδοί ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, αφού μία ανορεξική ασθενής δεν εμφάνισε την παραμικρή βελτίωση στο βάρος και στη διάθεσή της.

Η σοβαρή νευρική ανορεξία, με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (έως 15%) μεταξύ των ψυχικών διαταραχών, πλήττει κυρίως νεαρές γυναίκες, ηλικίας 15 έως 19 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκόπιμη απώλεια βάρους, για την οποία επιμένει ο ασθενής σε βάθος χρόνου. 

Οι ψυχοθεραπείες εστιάζουν στην αλλαγή των νοητικών στάσεων και συμπεριφορών του ανορεξικού ατόμου, όμως περίπου το 20% των ασθενών δεν δείχνουν καμία βελτίωση και κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο.

«Deep Brain Stimulation»

Η τεχνική της «βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης» χρησιμοποιείται για διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η θεραπεία του χρόνιου πόνου, η κατάθλιψη, η επιληψία κ.α. Είναι η πρώτη όμως φορά που δοκιμάστηκε στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας.

Η εισαγωγή της συσκευής στον εγκέφαλο του ασθενούς προϋποθέτει μικρή νευροχειρουργική επέμβαση και είναι αναστρέψιμη διαδικασία, αν κάτι δεν πάει καλά. 
Οι καναδοί ερευνητές στόχευσαν για τη διέγερση μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κατάθλιψη. Σε αυτήν εισήχθησαν τα ηλεκτρόδια του εγκεφαλικού «βηματοδότη», που συνδέθηκαν με μια μικρο-γεννήτρια κάτω από το δέρμα, στο πάνω μέρος του θώρακα.

Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των ηλεκτροδίων, καταγράφοντας τις μεταβολές στη ψυχική διάθεση των ασθενών, ώστε να βρουν το κατάλληλο επίπεδο εγκεφαλικής διέγερσης. 

Αρχικά και οι έξι ανορεξικές γυναίκες έχασαν βάρος, όμως μετά από τρεις μήνες θεραπείας, το βάρος μερικών ασθενών άρχισε να αυξάνεται. Τελικά, μετά από εννέα μήνες, τρεις γυναίκες ζύγιζαν περισσότερο από ό,τι στην αρχή της θεραπείας, ενώ παράλληλα ακόμα και όσες ασθενείς δεν αύξησαν το βάρος τους, απέκτησαν καλύτερη ψυχολογία και λιγότερο ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ο κ. Λοζάνο, καθώς η βαθιά εγκεφαλική διέγερση φαίνεται να επέφερε μονιμότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε μερικές ασθενείς, οι οποίες δεν έχασαν ξανά τα κιλά που είχαν πάρει. 

Παρενέργειες

Η συγκεκριμένη τεχνική ενέχει και πιθανές παρενέργειες. Μία ασθενής έπαθε επιληπτική κρίση δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εγκεφαλικής διέγερσης και άλλη μία υπέστη κρίση πανικού κατά την επέμβαση για την εισαγωγή των ηλεκτροδίων. 
Θεραπεία του Αλτσχάιμερ

Οι ίδιοι ερευνητές του Κέντρου Νευροεπιστήμης Κρέμπιλ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που πρόσφατα ξεκίνησαν ανάλογη δοκιμή βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, η οποία έδειξε ότι μπορεί να βελτιωθεί η μνήμη τους. Η κλινική δοκιμή πέρασε πλέον στη δεύτερη φάση της και άρχισε να δοκιμάζεται και σε άλλα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ.


enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: