Πέμπτη, Μαρτίου 07, 2013

Βρετανία: Λιτότητα μέχρι τελικής πτώσεως


Παρά τις συστάσεις από μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού αλλά και την αντιπολίτευση για στροφή της οικονομικής πολιτικής, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να επιμείνει στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει, κατά τη σημερινή ομιλία του στο δυτικό Γιορκσάϊρ.


Σε αποσπάσματα της ομιλίας του που έγιναν γνωστά, ο Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει ότι η Βρετανία πρέπει να μείνει στο δρόμο που έχει χαράξει καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι δυνατή η ανόρθωση της οικονομίας της. Παρά την υποβάθμιση της Βρετανίας από τον οίκο Μoody's και την απώλεια της αξιολόγησης του χρέους της με ΑΑΑ, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι κάνει τη σωστότερη επιλογή λέγοντας: "Ασφαλώς οι δυσκολίες είναι τεράστιες και ο δρόμος είναι μακρύς. Όμως υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το σχέδιό μας λειτουργεί".

Οι διαβεβαιώσεις Κάμερον πάντως έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Βρετανία κινδυνεύει πλέον να βυθιστεί ξανά στην τρίτη ύφεση αφότου ξέσπασε η κρίση, ενώ η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Η Εργατική αντιπολίτευση κατηγορεί από την πλευρά της την κυβέρνηση ότι σκοτώνει την ανάπτυξη με την πολιτική της δραστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, και επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του ΔΝΤ για να μετριαστεί η λιτότητα. Ακόμη και στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης, ορισμένοι πιέζουν για μια αύξηση των δαπανών για επενδύσεις, όπως ο υπουργός Εμπορίου Βινς Κέιμπλ που ανήκει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: