Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2013

ΜΕΡΚΕΛ: ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ-ΔΙΝΕΙ ΠΟΝΟ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ


Την επιθυμία της να παραμείνει η Κύπρος στην Ευρωζώνη εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Μέρκελ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο για να καλυφθεί η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η διάσωση της χώρας.
Η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε επίσης ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα πρέπει να αποτελούν βασικά στοιχεία του όποιου νέου σχεδίου για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι τίθεται θέμα «αξιοπιστίας».

CDU: Η Κύπρος παίζει με τη φωτιά
Νωρίτερα, βασικός σύμμαχος της Μέρκελ από τη συντηρητική παράταξη έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Κύπρο να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στους εταίρους της, λέγοντας πως η Λευκωσία «παίζει με τη φωτιά».
«Αν υπάρξει μια πρόταση, είμαι αισιόδοξος. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε ο Βόλκερ Κάουντερ, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κοινοβούλιο. «Ακόμη πιστεύω ότι μπορούμε να διευθετήσουμε το θέμα, αλλά η Κύπρος παίζει με τη φωτιά», πρόσθεσε.
Ο Κάουντερ απέρριψε, πάντως, την πρόταση κρατικοποίησης των συνταξιοδοτικών ταμείων των ημικρατικών οργανισμών για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί χειρότερη λύση και από την επιβολή τέλους στους μικροκαταθέτες.
«Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, γιατί θα πλήξει τους συνταξιούχους, τους απλούς ανθρώπους. Δεν νομίζω λοιπόν ότι αυτή είναι μια πρόταση που βοηθάει», είπε στην κρατική τηλεόραση ARD.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ, εκτίμησε πως το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης δεν αίρει τα εμπόδια για συμφωνία με την τρόικα.
Όπως είπε, «το σχέδιο έχει δύο μεγάλα κενά. Δεν βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα του δυσανάλογα μεγάλου τραπεζικού τομέα».
«Οι ελπίδες μου για την Κύπρο δεν έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά δεν παύω ακόμη να ελπίζω», πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, ΚΥΠΕ 

ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: