Τρίτη, Απριλίου 16, 2013

ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ:Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΘΕΛΕΙ 500 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!!!


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» εξαιτίας της έλλειψης ρευστού. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν ούτε φάρμακα αλλά ούτε υλικά για τους ασθενείς και το νοσοκομείο να κινδυνεύει να βάλει ακόμα και λουκέτο. Οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση, καθώς όχι μόνο δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ τους τελευταίους 9 μήνες και πια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τους νοσηλευόμενους λόγω έλλειψης υλικών, αλλά απειλούνται ακόμη και με απόλυση.


Το άλλοτε νοσοκομείο-διαμάντι, που νοσήλευε από πρωθυπουργούς μέχρι υπουργούς και γνωστούς επιχειρηματίες, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών, λόγω κακοδιαχείρισης, έχουν ενταθεί από το πρόβλημα στην Κύπρο. Και αυτό επειδή το νοσηλευτικό ίδρυμα είχε πάρει δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα 90 εκατ. ευρώ και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση.

Στο μεταξύ όμως σε πλήρη εξέλιξη είναι και η διαπραγμάτευση με νέο επενδυτή-αγοραστή του «Ντυνάν», ο οποίος όμως ζητεί να απομακρυνθεί τουλάχιστον το μισό προσωπικό (συνολικά εργάζονται 1.040), πριν αναλάβει το προβληματικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η απάντηση από την πλευρά του επενδυτή αναμένεται να δοθεί αύριο Τετάρτη, οπότε και οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν για το εργασιακό τους μέλλον.

Φαίνεται πάντως πως η νυν διοίκηση του νοσοκομείου διαπραγματεύεται ώστε να μη γίνουν οι απολύσεις και η μετάβαση στο νέο καθεστώς να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη.

Από την άλλη, το σωματείο των εργαζομένων θεωρεί ιδανική λύση την «υιοθέτηση» του «Ερρίκος Ντυνάν» από το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να διαφοροποιηθεί το νομικό του καθεστώς και να θυμίζει το «Ωνάσειο», το οποίο λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια αλλά χρηματοδοτείται από τα κρατικά ταμεία.

Πάντως μια οικονομική ανάσα που θα μπορούσε να δοθεί από το υπουργείο Υγείας, ώστε να πληρωθούν έστω ένα μήνα οι εργαζόμενοι, φαίνεται ότι σκοντάφτει στα τραπεζικά προβλήματα με τη Λαϊκή Τράπεζα. Και αυτό διότι η εξασφάλιση ενός ποσού (κοντά στα 2 εκατ. ευρώ) από τον υπουργό Υγείας μέσω ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται να μπορεί να διοχετευθεί στο «Ντυνάν», καθώς υπάρχει κίνδυνος παρακράτησης των χρημάτων από τη Λαϊκή Τράπεζα, από όπου είχε ληφθεί το δάνειο. Μέχρι στιγμής αναζητείται η φόρμουλα για τη μικρή αυτή χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος του «Ερ. Ντυνάν», Α. Μαρτίνης, υπογραμμίζει: «Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις με τον ενδιαφερόμενο που θα αναλάβει το νοσοκομείο και θεωρούμε ότι και με τη βοήθεια της κυβέρνησης θα υπάρξει αίσιο τέλος και όχι επώδυνο».

Ο Κώστας Κρέτσης, του σωματείου των εργαζομένων, από την πλευρά του θεωρεί casus belli το ενδεχόμενο απομάκρυνσης εργαζομένων, καθώς, όπως τονίζει: «Ως βασικό κριτήριο εμείς από την πλευρά μας θέσαμε να μην υπάρξουν απολύσεις. Αλλά πλέον το νοσοκομείο δεν έχει χρήματα για τίποτε, ούτε καν για τις λειτουργικές του ανάγκες. Ούτε υλικά ούτε φάρμακα υπάρχουν, με συνέπεια να είναι πλέον και θέμα ασφάλειας των ασθενών. Γι' αυτό και προτείναμε στο υπουργείο Υγείας το κράτος να διορίσει νέα διοίκηση και να αλλάξει και το καθεστώς λειτουργίας του. Αλλιώς το "Ντυνάν" τελείωσε». http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: