Δευτέρα, Απριλίου 29, 2013

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Η Πορτογαλία στρέφεται νομικά εναντίον της JPMorgan και της ισπανικής Banco Santander για την πολύκροτη υπόθεση πώλησης «τοξικών» παραγώγων στις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα.
Η Λισσαβόνα ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου δικαστήριο καταδίκασε τράπεζες για την πώληση παραγώγων, ενώ και στη Βρετανία οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν την πώληση συμβολαίων με swap επιτοκίων. 


Στην Πορτογαλία, σχετική έρευνα αναφέρει ότι 57 από τα 140 τέτοια χρηματοοικονομικά προϊόντα που πουλήθηκαν σε εταιρίες του δημοσίου ήταν «ιδιαιτέρως κερδοσκοπικά». Η έκθεση εξετάζεται τώρα από τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα κινηθεί ποινική διαδικασία και εναντίον της διοίκησης των εταιριών του δημοσίου. 

Πάντως, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της JPMorgan και της Banco Santander Totta (πορτογαλικής θυγατρικής του ισπανικού ομίλου) καθώς οι δίμηνες διαπραγματεύσεις δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. 

Η Santander Totta εκτιμάται ότι με την πώληση αυτών των παραγώγων προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η JPMorgan ύψους 300 εκατ. ευρώ.


Πηγή: euro2day.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: