Δευτέρα, Απριλίου 22, 2013

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ


Του ΑΝΤ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ a.vasilopoulos@eleftherotypia.net
Νέες μειώσεις 15%-45% έρχονται στις επικουρικές συντάξεις, ιδιαίτερα στα Ταμεία που έχουν εξαιρεθεί από την ενσωμάτωση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς και στα εφάπαξ. Ταυτόχρονα, μορφή σκανδάλου λαμβάνει ο «εσωτερικός» δανεισμός του ΙΚΑ από το επικουρικό του ΕΤΕΑΜ με 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ουδέποτε πρόκειται να επιστραφούν.


Ηδη, η πρώτη μείωση (30%) έγινε στις επικουρικές συντάξεις του Μαρτίου για τους ασφαλισμένους στο επικουρικό ταμείο των τροφίμων το οποίο παρέμεινε με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Οπως έγραψε η «Ε» το περασμένο Σάββατο, το ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό), το οποίο λειτουργεί μόλις τρεις μήνες, θα κλείσει με έλλειμμα το 2013 που υπολογίζεται στα 163 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι από το 1980 που συστάθηκε το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και το οποίο σήμερα αποτελεί τον κορμό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) χρησιμοποιήθηκαν κεφάλαια (εισφορές) προκειμένου μέσω εσωτερικού δανεισμού το ΙΚΑ να ανταποκριθεί στην καταβολή κύριων συντάξεων.

Με νόμο το 2008 (3655/2008) προσδιορίστηκε η οφειλή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς το ΕΤΕΑΜ την 31η-12-2007 στα 2,5 δισ. ευρώ, αθροίζοντας απλώς τα ετήσια πλεονάσματα, χωρίς ουσιαστικά κανένα ανατοκισμό. Οφειλή που με τα στοιχεία του 2012 προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Εφόσον όμως το ΕΤΕΑΜ λειτουργούσε από τη σύστασή του αυτοτελώς, με συντηρητικούς υπολογισμούς, βάσει των αποδόσεων της Τραπέζης της Ελλάδος, τα αποθεματικά του την 31η-12-2007 ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, με ταμειακή υστέρηση 25% σε σχέση με το λογιστικό υπολογισμό τους. Κεφάλαια δηλαδή του ΕΤΕΑΜ τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν μέχρι 31-12-2007 για τη στήριξη της κύριας σύνταξης και των παροχών υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο Ν. 4052/2012 δεν είναι μόνο τα αποθεματικά των εντασσομένων πλεονασματικών Ταμείων, αλλά φέρνει και μια σειρά αλλαγών.

1Καταργεί το διανεμητικό σύστημα και δημιουργεί ένα καθαρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τη δημιουργία ατομικών μερίδων ασφαλισμένων.

2Καθορίζει το ποσό σύνταξης.

Αν προκύψει έλλειμμα, τότε δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή της σύνταξης κάθε τρίμηνο με πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αποκλειόμενης κάθε μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ιδιωτικά Επικουρικά

Εκτός του ΕΤΕΑ παρέμειναν τέσσερα Ταμεία και μετασχηματίστηκαν σε Επαγγελματικά Ταμεία ΝΠΙΔ. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΤΕΑΥΕΤ, ΤΕΑΑΠΑΕ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΠΕΠ, που ασφαλίζουν κάπου 150.000 εργαζομένους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ούτε οι συνταξιούχοι αυτών των ΝΠΙΔ θα γλιτώσουν τις περικοπές. Στις αναλογιστικές τους μελέτες γίνεται ιδιαίτερη μνεία για αναγκαστικές μειώσεις από 15 % έως 44%, ώστε τα ΝΠΙΔ να καταστούν βιώσιμα μελλοντικά.

Πάντως στο Επαγγελματικό Ταμείο Ασφαλισμένων στην εμπορία τροφίμων η μείωση των επικουρικών συντάξεων έγινε με την καταβολή της σύνταξης Απριλίου και μεταφράζεται σε 30% για το ποσό πλέον των 100 ευρώ.

Ταμείο Δημοσίων

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), με το Ν. 4093/2012 προβλέπονται οι μειώσεις του εφάπαξ βοηθήματος ποσοστιαία κατά φορέα-τομέα πρόνοιας. Οι μειώσεις εφάπαξ που προβλέφτηκαν με τον ανωτέρω νόμο είναι υπέρογκες από 1,94% έως και 83% και στηρίχτηκαν σε οικονομοτεχνικές μελέτες αμφιβόλου ποιότητας και όχι σε αναλογιστικές μελέτες των φορέων-τομέων κοινωνικής ασφάλισης.

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο από το 2014.

Σίγουρα πάντως η νέα βάση υπολογισμού του εφάπαξ πρακτικά είναι ανεφάρμοστη παρότι και εδώ υπήρξε η σύμφωνη γνώμη της Αναλογιστικής Αρχής. Π.χ. εργαζόμενοι με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές θα έχουν διαφορετικό ποσό εφάπαξ ανάλογα με το έτος εξόδου, δηλ. ο δικαιούχος θα ποντάρει και στον παράγοντα τύχη.

Είναι πασιφανές ότι η επιλογή είναι μία -και για το ΤΠΔΥ και για τα Ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα: μειώσεις στο εφάπαξ ώστε να μη δημιουργούνται ελλείμματα χωρίς να απασχολεί το γεγονός ότι ο εργαζόμενος σε όλο τον εργασιακό του βίο πληρώνει προσδοκώντας το όνειρο που λέγεται εφάπαξ για να βελτιώσει την υπόλοιπη ζωή του και να βοηθήσει την οικογένειά του.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: