Δευτέρα, Απριλίου 22, 2013

ΟΗΕ: «ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ»


Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Αν δεν σταματήσουν σύντομα οι συγκρούσεις στη Συρία, οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια κατοίκους της θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι το τέλος του 2013. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέροντας τους αριθμούς των προσφύγων που προκαλούν δέος:
Περισσότεροι από 400.000 Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων σε 1.367.413 άτομα, είπε ο κ. Γκουτέρες, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενεύη. Προσθέτοντας ότι αν διατηρηθεί η επικρατούσα τάση, μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζει ότι οι πρόσφυγες θα ανέλθουν σε 3,5 εκατομμύρια, ενώ 6,5 εκατομμύρια Σύροι θα εκλιπαρούν για βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας.


Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στη Συρία και ο συντονιστής της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ στην περιοχή, Πάνος Μουμτζής. Τη χαρακτήρισε «απελπιστική», που τείνει να γίνει «εκρηκτική», μία από τις πιο «επικίνδυνες παγκοσμίως». Η ανθρωπιστική κρίση, όπως είπε, είναι η μεγαλύτερη αλλά και η πιο γρήγορα επιδεινούμενη στον πλανήτη. Περιγράφοντας τις μετακινήσεις οικογενειών προς τα σύνορα, ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση κλιμακώνεται, με τον αριθμό των προσφύγων να αυξάνει ραγδαία.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Π. Μουμτζής δήλωσε ότι θεωρεί πιθανό να επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο: «Η κρίση στη Συρία μπορεί να οδηγήσει σε μια έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή με απρόβλεπτες συνέπειες».

Τον Απρίλιο του '12 είχαν καταγραφεί 33.000 Σύροι πρόσφυγες. Φέτος, μέχρι τις αρχές Απριλίου, ο αριθμός τους ανήλθε σε 1.334.256. Το 71% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ο αριθμός των προσφύγων άγγιξε τα 1,1 εκατομμύριο άτομα. Αριθμός κατά 20% μεγαλύτερος από αυτόν που υπολόγιζε η Υπάτη Αρμοστία για το μήνα Ιούνιο του 2013.

Στις γειτονικές χώρες

Τα σύνορα της Συρίας με τις γειτονικές χώρες παραμένουν ανοιχτά. Οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Ιορδανίας παρέχουν στους Σύρους και τις αναγκαίες δομές. Μοιράζονται τους περιορισμένους πόρους τους και καλύπτουν τη νοσοκομειακή περίθαλψη των προσφύγων. Τα παιδιά των Σύρων συνεχίζουν τη φοίτησή τους σε δημόσια σχολεία του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Στον Λίβανο έχουν μεταφερθεί ήδη 417.827 πρόσφυγες. Στη χώρα δεν υπάρχει οργανωμένος καταυλισμός και, σύμφωνα με τον Πάνο Μουμτζή, «οικογένειες, που μετά βίας τα βγάζουν πέρα, φιλοξενούν πρόσφυγες στα σπίτια τους».

Στην Ιορδανία υπάρχουν 432.263 Σύροι πρόσφυγες. Το 75% από αυτούς ζουν εκτός καταυλισμών.

Στην Τουρκία έχουν μεταφερθεί περίπου 400.000 πρόσφυγες. Εκτός καταυλισμών ζουν οι 70.000. Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η τουρκική κυβέρνηση έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 750 εκατομμύρια για την κατασκευή καταυλισμών.

Στο Ιράκ, παρά την ανασφάλεια που επικρατεί, ζήτησαν άσυλο 130.379 πρόσφυγες, που πέρασαν τα σύνορά του και κατευθύνθηκαν στο Βορρά. Περίπου οι μισοί πρόσφυγες στο έδαφος του Ιράκ ζουν ήδη σε καταυλισμούς.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: